Sindikat se bo svojih dejavnosti lotil tako s pravnimi sredstvi prek odvetniške družbe Čeferin kot tudi z različnimi oblikami pritiska na vlado. Foto: BoBo
Sindikat se bo svojih dejavnosti lotil tako s pravnimi sredstvi prek odvetniške družbe Čeferin kot tudi z različnimi oblikami pritiska na vlado. Foto: BoBo
Migrantski delavci ustanovili sindikat

Prvi mož civilne iniciative in zdaj tudi sindikata Dušan Cvetko je povedal, da sta jih država in aktualna vladna koalicija prisilili v to, da naredijo korak naprej. Vsa njihova prizadevanja v zadnjih letih je finančni minister Dušan Mramor po njegovih besedah izničil v nekaj mesecih, zdaj pa delavci prejemajo odločbe z vrtoglavimi zneski tudi do 30.000 evrov, ki jih morajo poravnati v 30 dneh.

Sindikat se bo svojih dejavnosti lotil tako s pravnimi sredstvi prek odvetniške družbe Čeferin kot tudi z različnimi oblikami pritiska na vlado. "Imamo upanje, da se bodo stvari premaknile, po drugi strani pa upamo, da se bo s svojim mnenjem oglasila tudi Evropska komisija, ki smo ji poslali dokumentacijo," je dejal Cvetko.

Njihov prvi cilj je, da čim prej vsaj začasno ustavijo pošiljanje absurdnih odločb od Fursa, nato pa bodo pomagali svojim članom, ki so na robu obupa, saj nimajo denarja za poplačilo naloženih obveznosti. Ti so po njegovih besedah zdaj kaznovani že drugič, prvič, ko niso dobili službe v Sloveniji, zdaj pa jih z odločbami tepe lastna država.

Ob podpori dela politike bodo dosegli tudi sklic nujne seje parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, kjer želijo poslancem znova predstaviti njihovo problematiko, saj se jim zdi, da jih polovica sploh ne razume, kaj se dogaja.

Kakšne so pravne možnosti?
Odvetnik Klemen Golob je udeležencem pojasnil pravne možnosti in dejal, da je najprej treba v tridesetih dneh vložiti pritožbo, ki je v primeru zavrnitve sicer dokončna, a ne tudi pravnomočna.

Nato je mogoče sprožiti tožbo na upravnem sodišču, če je tudi tam odgovor negativen, pa jim ostane vložitev izrednega pravnega sredstva in v skrajni fazi ustavni spor. Udeležence je opozoril k upoštevanju rokov, predvsem pa, da prispele odločbe sprejemajo.

Sindikat bo blokiral zakone, prvi bo medijski
Podpredsednik sindikata Martin Ivec pa je napovedal tudi druge oblike pritiskov na državo in spomnil, da se protestov v dozdajšnji obliki ne bodo več lotevali. Ni izključil možnosti odškodninskih tožb zoper državo.

"Mi ne potrebujemo nove vlade, pač pa revolucionarne spremembe. Nobeni vladi do zdaj ni bilo do tega, da bi rešila naš problem. To jim ni bilo v interesu, ker od nas služijo denar. Mi nimamo delavskih pravic, imamo pa nekaj, česar se bojijo vsi politiki, in to je volilna pravica," je dejal Ivec in spomnil na možnost, da lahko 2.500 podpisnikov začasno blokira uveljavitev sprejetih zakonov.

Ob nadaljnji ignoranci države bodo za vsak sprejeti zakon začeli zbirati podpise za razpis referenduma, Ivec pa je politikom sporočil, da z obdavčevanjem delavcev migrantov ne bodo imeli dobička, saj si bodo s tem nakopali stroške, ki bodo veliko višji od tega, kar danes poberejo njim.

Že naslednji teden tako nameravajo v državni zbor vložiti podpise za zahtevo za razpis referenduma o pravkar sprejeti noveli medijskega zakona. "Če nam država izstavlja položnice za tisoč ali 2.000 evrov, ji bomo mi začeli izstavljati položnice za pet milijonov," je bil jasen Ivec.

Migrantski delavci ustanovili sindikat