Že v kurikulu v vrtcih zapisano, da se morajo otroci že tam seznaniti s človekovimi pravicami, enakostjo in različnimi oblikami družin. Foto: EPA
Že v kurikulu v vrtcih zapisano, da se morajo otroci že tam seznaniti s človekovimi pravicami, enakostjo in različnimi oblikami družin. Foto: EPA

V civilni iniciativi v pismu Igorju Lukšiču trdijo, da gre za delovanje Amnesty International Slovenija in Društva Legebitra, "zelo verjetno pa tudi drugih organizacij", ki v šolskih prostorih, ponekod tudi v okviru rednega pouka, izvajajo delavnice, kjer učence prepričujejo z "radikalno homoseksualno ideologijo". Trdijo, da "homoseksualni aktivisti" otroke spodbujajo, naj ne "sprejmejo svojega naravnega spola, ampak naj si sami določijo spol, naj eksperimentirajo in preizkušajo različne spolne prakse, da bodo ugotovili svojo spolno usmerjenost". Poleg tega, opozarjajo v civilni iniciativi, delavnice vključujejo "razvrednotenje vloge mame in očeta v otrokovem življenju, nestrokovno, napačno in zavajajoče predstavljanje temeljnih človekovih pravic, saj posebej izpostavljajo pravico homoseksualcev, da sklenejo zakonsko zvezo in posvojijo otroka", čeprav ti dve pravici nista v nobenem mednarodnem dokumentu označeni kot človekovi pravici, pravijo v iniciativi. Po njihovih besedah naj bi na delavnicah agitirali tudi, naj se otroci kot homoseksualni aktivisti udeležujejo Parade ponosa.

Legebitra: Obravnavamo človekove pravice
V društvu Legebitra pojasnjujejo, da na delavnicah obravnavajo človekove pravice, učijo se strpnosti do drugih in o različnih vidikih diskriminacije o veri, barvi kože, pa tudi o istospolno usmerjenih. Pojasnili so še, da je že v kurikulu v vrtcih zapisano, da se morajo otroci že tam seznaniti s človekovimi pravicami, enakostjo in različnimi oblikami družin. Sami delavnice v šolah organizirajo že 12 let, pobudo Civilne iniciative za pravice otrok pa so označili za diskreditacijo.

Od ministra Lukšiča v Civilni iniciativi za pravice otrok pričakujejo, da bo "zaščitil učence in dijake pred škodljivimi posledicami tovrstne radikalne ideologije," da se Amnesty International Slovenija, Društvu Legebitra in drugim organizacijam homoseksualnih aktivistov prepove delovanje v slovenskih šolah, da zagotovi, da bodo otroke v šolah o vprašanjih spolnosti poučevali za to usposobljeni strokovnjaki, da starše otrok, ki so bili udeleženi kakršnih koli oblik poučevanja omenjenih organizacij obvestijo, da so bili otroci udeleženi v tovrstne dejavnosti in da iz seznama priporočene literature za poučevanje državljanske vzgoje umakne priročnik Ljubezen je ljubezen, ki ga je izdala organizacija Amnesty International Slovenija.

Štrajn: Zgrožen sem nad nizkotnostjo tega besedila
Z Amnesty International Slovenije so v sporočilu za javnost pojasnili, da že okoli leto in pol v svoji ponudbi delavnic nimajo delavnice na temo pravic istospolno usmerjenih. Sicer pa v šolah sistematično že več kot 10 let izvajajo delavnice o različnih človekovih pravicah in doslej še niso prejeli nobene pritožbe niti s šol niti s strani staršev.

Na pismo Civilne iniciative za družino in pravice otrok pa se je odzval tudi predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, ki pravi, da je "zgrožen nad nizkotnostjo in podlostjo tega besedila" in nad "brutalnimi lažmi" v njem.