Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona

Na predlagana kandidata za ministra za javno upravo in ministra za naravne vire in prostor so se odzvali sindikati, župani in stroka.

Vodji sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj pojasnjujeta, da kandidata za ministra za javno upravo Franca Propsa ne poznata. V sindikatih pričakujejo, da se bo pogajanj s sindikati lotil takoj. Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Štrukelj je dejal, da si želijo, da bi imeli kompetentnega sogovornika, ki bi dobro obvladoval ključno področje, s katerim se bo minister ukvarjal, to pa je reforma plačnega sistema v javnem sektorju. Ocena njegovega dela bo v 99 odstotkih vezana na uspešnost tega dogovarjanja, torej ali bo reforma sprejeta ali ne, pravi Štrukelj.

Sorodna novica Kandidat za ministra za javno upravo je Franc Props, za naravne vire in prostor Jože Novak

"Najmanj, kar pričakujemo, je, da bo bodoči minister poznal plačni sistem. Časa za učenje in spoznavanje te zelo zapletene problematike v javnem sektorju ni, kajti roki so izredno napeti," je opozoril Štrukelj, ki je dodal, da se povečuje tudi nezadovoljstvo zaposlenih.

Ker Propsa, ki ga je predsednik vlade predlagal kot kandidata za ministra za javno upravo, ne pozna, ne more ocenjevati, koliko je lahko oz. koliko bo kos nalogi. "Seveda mu želim vse dobro, kajti potreboval bo veliko podpore in tudi znanja, vedenja, pa tudi potrpežljivosti, če bo želel biti uspešen," je še dejal Štrukelj. Po njegovi oceni je pred ministrom naloga, ki je v tem trenutku verjetno ena najtežjih, ki je pred vlado v prihodnjem letu.

Tudi Jakob Počivavšek, ki v pogajanjih vodi pogajalsko skupino dela sindikatov, je pojasnil, da Propsa ne pozna in zato ne more soditi o njegovem delu, stališčih, kompetencah, o tem, kako bo pristopil k pogajanjem. Zagotovo pa od novega ministra pričakujejo, da se bo pogajanj s sindikati v javnem sektorju in reševanja vseh odprtih vprašanj lotil takoj, pri čemer bo ključno, da bo pridobil tudi ustrezen mandat in podporo znotraj vlade, da bo pogajanja lahko uspešno pripeljal do konca, je dejal Počivavšek.

Podobno kot Štrukelj je poudaril, da časa za prilagajanje ne bo. Ob tem pa Počivavšek opozarja, da v pogajanjih vsekakor ne bi smelo biti takšnih prekinitev kot doslej, ko je bilo po njegovih besedah prekinitev precej. Pomembno se mu zdi tudi, "da vladna stran ne bi tolikokrat menjala stališč in pristopa, kot je to počenjala v zadnjem letu".

V tem trenutku je sicer po Počivavškovih besedah "akutno vprašanje", ki ga je treba razrešiti najprej, usklajevanje plač z inflacijo v letu 2024, za katero pričakujejo, da bo razrešeno do konca leta. Sicer pa bo treba najti tudi ustrezen predlog za odpravo plačnih nesorazmerij.

Počivavšek, Lesjak in Medved o kandidatih za ministre

Županja Črne na Koroškem: Ministrstvo za naravne vire je eden najzahtevnejših resorjev

Kandidat Jože Novak za ministra za naravne vire in prostor je v preteklosti deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Arhitekt in urbanist Marko Peterlin, direktor nevladne organizacije Inštitut za politike prostora, je dejal, da je Novak "zanimiva izbira", da je kompetenten na področju prostora, tako da ob njegovem ministrovanju upajo na bolj poglobljen uvid v to področje.

Do pozivov, da bi bilo treba skrajšati postopke umeščanja v prostor, je Peterlin kritičen. "To je popolnoma napačna predstava. Urejanje prostora je eno redkih orodij za usklajevanje interesov različnih resorjev. Ne trdimo, da pri tem ni težav, ampak ne smemo pa prostorskega urejanja dojemati kot administrativnega bremena," je dejal.

Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem, ene od najhuje prizadetih občin v avgustovskih poplavah, je za Odmeve dejala, da Novak prevzema enega najzahtevnejših resorjev v državi. "Zdi se mi, da je MNVP tisto ministrstvo, ki ima po poplavah izredno zahtevno delo. Upam, da mu bo uspelo, da se bodo dela pohitrila, predvsem pa, da bo uskladil stroko. Tiste, ki delajo na cestah, in tiste, ki delajo na vodah." Opozorila je, da kljub začetku zime niti intervencijska dela še niso povsem dokončana.

Sindikat kmetov ob kandidaturi Novaka za ministra za naravne vire in prostor poudarja nujnost reševanja vprašanj, kot so varovana območja narave in upravljanje zveri. Po imenovanju tudi novega ministra za kmetijstvo pričakuje nadaljevanje pogajanj. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je dejal, da je na področjih, ki sodijo tudi v resor naravnih virov in prostora, še veliko odprtih vprašanj. Nekatere stvari glede območij Nature 2000 in okoljsko občutljivega trajnega travinja so dorekli, je pa še veliko težav, med drugim z upravljanjem zveri, kot sta medved in volk, je dejal. "Stopil bo v velike čevlje; upam, da jih bo dobro nosil in izpolnil pričakovanja," je o morebitnem novem ministru, ki ga sicer ne pozna, dejal Medved.

Napovedal je, da bodo takoj, ko bosta nova ministra imenovana – premier Robert Golob sicer danes še ni predlagal kandidata za novega ministra za kmetijstvo, potem ko je morala hkrati z Urošem Brežanom položaj zapustiti Irena Šinko – zahtevali nadaljevanje pogovorov o reševanju odprtih vprašanj. Medved je ob tem dejal, da je kmetijstvo zaradi podnebnih sprememb "na prepihu", mladi pa v trenutnih razmerah kmetij ne želijo več prevzemati. Od bodočega ministra pričakujejo, da se bo nemudoma sestal z njimi, da poiščejo skupni jezik.

Občine pričakujejo odločen pristop pri popoplavni obnovi

Občine od bodočega ministra za javno upravo pričakujejo, da se bo odločno zavzel za občine in njihovo avtonomijo. Visoka pričakovanja imajo tudi do bodočega ministra za naravne vire in prostor, ki bo moral odločno pristopiti k popoplavni obnovi in narediti nujne korake pri reorganizaciji direkcije za vode, poudarjajo v Skupnosti občin Slovenije.

Iz skupnosti so sporočili, da so z aktualnim državnim sekretarjem Jožetom Novakom doslej konstruktivno sodelovali. To pričakujejo tudi ob njegovem imenovanju na čelo ministrstva.

Ob tem poudarjajo, da bo moral prihodnji minister pristopiti k obnovi območij, prizadetih v poplavah, in narediti nujne korake za reorganizacijo in kadrovsko krepitev direkcije za vode. Kot nujno ocenjujejo tudi revidiranje procesa sprejemanja prostorskih aktov in pripravo predlogov sprememb, ki bodo omogočile skrajšanje nekaterih po njihovi oceni nerazumno dolgih postopkov.

Manj seznanjeni so medtem s kandidatom za ministra za javno upravo Francem Propsom, a pričakujejo, da bo "jasno in odločno zastavljal glas za občine, za njihovo avtonomijo". Prav tako pričakujejo, da bo nadaljeval delo delovne skupine za lokalno samoupravo in končal proces odprave anomalij pri plačah občinskih funkcionarjev.

V prvem odzivu na omenjena ministrska kandidata pa so v Skupnosti občin Slovenije opozorili še, da se občine pogosto srečujejo z izjemno neodzivnostjo ministrstev, zato bodoče ministre pozivajo k transparentnosti, vključevanju in odzivnosti.

Franca Propsa v primeru potrditve čakajo pogajanja s sindikati