Kandidata za ministra: Jože Novak in Franc Props. Foto: MMC RTV SLO
Kandidata za ministra: Jože Novak in Franc Props. Foto: MMC RTV SLO

Kandidat za ministra za javno upravo je poslanec Svobode Franc Props, ki je zadnji dve leti pred vstopom v parlament vodil Upravno enoto Litija. 60-letni diplomirani ekonomist in magister poslovodenja in organizacije iz Šmartnega pri Litiji je bil več let zaposlen v podjetju SPL, kjer je od leta 1984 do 2010 opravljal različne funkcije. Leta 2010 je deloval kot sekretar v kabinetu ministrstva za okolje in prostor, ki ga je takrat vodil Karl Erjavec, leta 2011 pa kot v. d. direktorja inštituta za vode. Leta 2011 je postal generalni direktor SPL-a, kjer je funkcijo opravljal do leta 2019. Bil je tudi član nadzornega odbora Sklada za razgradnjo NEK-a, član upravnega odbora in skupščine Gospodarske zbornice ter predsednik upravnega odbora Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Ob zeleni luči DZ-ja bo moral Props takoj zagristi v prenovo plačnega sistema v javnem sektorju in odpravo plačnih nesorazmerij. Hkrati s tem ga čakajo tudi najbrž zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki pričakujejo takojšnje ukrepe, del njih pa že napoveduje protestni shod.

Sorodna novica Deležniki od novih ministrov pričakujejo, da bodo hitro zavihali rokave

Kandidat za ministra za naravne vire in prostor je Jože Novak

Čeprav se je po neuradnih podatkih kot kandidat za ministra za naravne vire in prostor omenjal tudi nekdanji okoljski minister Jure Leben, je Golob danes za kandidata predlagal državnega sekretarja Jožeta Novaka. Kot poroča Radio Slovenija, sodi Novak v krog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki trenutno vodi ministrstvo.

Novak je funkcijo državnega sekretarja že opravljal na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor, bil pa je med drugim tudi direktor državnega stanovanjskega sklada. Univerzitetni diplomirani krajinski arhitekt je v preteklosti deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor Zavoda RS za prostorsko planiranje, predsednik uprave družbe Imos Holding in direktor projekta novega stanovanjsko-poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance je bil vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor je delal v sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov v družbi DRI upravljanje investicij. Je tudi prejemnik nagrade za življenjsko delo Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Ena ključnih nalog novega ministra bo bedenje nad izvedbo ukrepov v okviru sanacije po obsežni ujmi, ki je avgusta zajela Slovenijo. Odprto še vedno ostaja tudi vprašanje obsega in izvedbe odstrela zveri.

Ministrska kandidata najprej čaka predstavitev pred matičnimi delovnimi telesi DZ-ja. Po poslovniku DZ-ja se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ.

Zaslišanja kandidatov, ki bosta zapolnila dve od treh izpraznjenih mest v vladni ekipi Roberta Goloba, je torej pričakovati v prihodnjem tednu, morda že v ponedeljek.

Kandidat za kmetijskega ministra še vedno neznan

Golob pa mora še vedno sporočiti ime kandidata, ki bo prevzel vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za to funkcijo naj bi po neuradnih informacijah izbral Vojka Adamiča, a za zdaj predloga v DZ-ju še ni. Po poročanju nekaterih medijev naj bi Golob s predlogom zaradi rokov še počakal, ker je Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti trenutno v tujini.

Predsednik vlade je kandidate za izpraznjena ministrska mesta iskal po tistem, ko je DZ oktobra na njegov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko in se seznanil z odstopoma ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Omenjene resorje v vmesnem času vodijo ministri Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Klemen Boštjančič.

V Golobovi ministrski ekipi se je doslej zvrstilo še nekaj drugih menjav, vsi na resorjih v kvoti Gibanja Svoboda. Kot prva je vladno ekipo Roberta Goloba decembra lani zapustila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Med razlogi je navajala, da ne more postaviti svoje ekipe, in nekatere pritiske na policijo. Nasledil jo je Boštjan Poklukar. Razhajanja v pogledih s predsednikom vlade so julija letos odnesla tudi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ga je jeseni nasledila Valentina Prevolnik Rupel.

Props in Novak kandidata za ministra
Počivavšek, Lesjak in Medved o kandidatih za ministre