Delodajalci trdijo, da predlog zakona vsebuje številne nedogovorjene novosti v njihovo škodo. Foto: BoBo
Delodajalci trdijo, da predlog zakona vsebuje številne nedogovorjene novosti v njihovo škodo. Foto: BoBo
Delavec
Delodajalci opozarjajo na neusklajeno zvišanje najnižjih osnov za plačilo prispevkov, odpravo možnosti odpisa, odloga in obročnega plačila prispevkov in zvišanje prispevne stopnje za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje v škodo gospodarstva oziroma delodajalcev. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je socialnim partnerjem 5. avgusta poslalo dokument, na katerega so lahko podali svoje pripombe. Združenje delodajalcev je to storilo, zdaj pa so ugotovili, da je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je vlada sprejela 9. septembra in poslala v državni zbor, drugačen od dokumenta, ki so ga prejeli v začetku avgusta.

Delodajalci trdijo, da predlog zakona vsebuje številne nedogovorjene novosti v njihovo škodo. To so zvišanje najnižjih osnov za plačilo prispevkov, odpravo možnosti odpisa, odloga in obročnega plačila prispevkov in zvišanje prispevne stopnje za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje v škodo gospodarstva oziroma delodajalcev.

Najnižja osnova za plačilo prispevkov za osebe v delovnem razmerju se z minimalne plače zvišuje na 60 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji. Delodajalci ocenjujejo, da to dviguje njihov letni strošek za vsaj 30 milijonov evrov in dodatno zapleta obračunavanje plač. Višja osnova se uvaja tudi za samostojne podjetnike, za katere delodajalci opozarjajo, da bodo še bolj obremenjeni, opozorili pa so tudi na tiste, ki jim je samozaposlitev v kriznih časih pomenila rešitev pred popolno izgubo zaposlitve.

Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja, se na novico o umiku soglasja delodajalcev odziva s previdnostjo. Pravi, da razlogi delodajalcev za umik soglasja zagotovo niso identični tistim, ki jih imajo za nasprotovanje zakonu sindikati. Kljub temu ocenjuje: "Ne glede na to, pa umik soglasja delodajalcev kaže na maniro vlade." Pri tem vladi znova očita pomanjkanje občutka za dialog.

Ukinja se odpis, odlog in obročno plačevanje prispevkov
Brez vednosti socialnih partnerjev, tako Združenje delodajalcev Slovenije, je vlada spremenila tudi del, ki govori o odpisu, odlogu in obročnem plačevanju prispevkov. Tega v zadnjem predlogu zakona ni več, delodajalci pa opozarjajo, da je ravno ta možnost v času gospodarske krize podjetjem v težavah omogočala ohranitev likvidnosti in sposobnost izplačevanja dohodkov zaposlenim.

Strošek dela bo povečala tudi zvišana prispevna stopnja (10,55 odstotka) za obvezno pokojninsko zavarovanje. Obvezno bo plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi iz odpravnin, izplačanih zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki presegajo minimum po zakonu o delovnih razmerjih, od katerih se zdaj ne plačujejo prispevki, kar zvišuje strošek odpravnin, opozarja združenje.

Pokojninska reforma ni usklajena z zakonom o zaposlitveni rehabilitaciji
Predlog odpravlja tudi možnost zavarovanja (so)lastnikov družb na podlagi sklenjenega delovnega razmerja, če so poslovodne osebe. Zavarovati se bodo morali kot družbeniki in plačevati prispevek v višini najmanj 90 odstotkov zadnje znane letne povprečne plače zaposlenih, preračunane na mesec.

Ob koncu so opozorili še, da zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ni usklajen z zakonom o zaposlitveni rehabilitaciji poklicnih invalidov, ki je že v pripravi. Po zadnji različici so invalidska podjetja oproščena plačila prispevkov za vse zaposlene delavce, če imajo zaposlenih več kot tretjino invalidov, ki niso invalidi druge ali tretje kategorije. Pokojninska reforma pa po drugi strani določa, da so invalidska podjetja oproščena plačila prispevkov zgolj za zaposlene delovne invalide.

Ministrstvo: Zakon ne posega na področje odloga in odpisa davčnih obveznosti
Na ministrstvu za delo so v odzivu na sporočilo Združenja delodajalcev Slovenije, da odrekajo podporo zakonu, zapisali, da predlog novega pokojninskega zakona lahko v določenih pogledih odstopa od predhodnih predlogov, v nobenem primeru pa ne odstopa od temeljnih ciljev.

Po njihovih trditvah se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačujejo od bruto plače posameznika, s katero ne more razpolagati nihče. Na to je vezana poznejša pravica, zato odlog, odpis in obročno plačilo po njihovih ocenah niso dopustni. Zakon pa ne posega na področje odloga in odpisa davčnih obveznosti, dodajajo.