Anita Ogulin, ZPMS: Ni prav, da osnovno preživetje državljanov ni prioriteta te države. Ni prav, da se varčuje pri otrocih! Foto: BoBo
Anita Ogulin, ZPMS: Ni prav, da osnovno preživetje državljanov ni prioriteta te države. Ni prav, da se varčuje pri otrocih! Foto: BoBo
Karmen Vergolin, socialna delavka: Kar nekaj otrok ne pride v šolo, kor mora prinesti dva evra za kakšno stvar. Foto: MMC

Začetek šolskega leta predstavlja dodatno stisko za socialno šibkejše starše, saj otroci potrebujejo šolske potrebščine, delovne zvezke, treba je tudi zbrati denar, ponujajo se plačljive dejavnosti, razlike med vrstniki se zelo povečujejo.

Karmen Vergolin, ZPMS
Vladka Škof, ZPMS: Z vsakim posebej se pogovarjamo, kako bomo porabili pridobljena sredstva. Narediš kaj več kot le daš denar. Foto: BoBo

»To je ogromen znesek, nepredstavljiva vsota in velika moralna obveznost. Pri nas ne poznamo besede nemogoče. Botrstvo gre naprej,« je na tiskovni konferenci dejala Anita Ogulin.
Ljudje, ki so bili še pred dvema letoma botri, zdaj prihajajo po pomoč, je opozorila. Botrstvo je namreč prekinilo kar 389 ljudi, 71 otrokom je botrstvo prekinjeno, ker so postali polnoletni ali so se jim življenjske razmere izboljšale. Sredstva je prispevalo 2.521 botrov, prav vsem je ZPMS zelo hvaležna. Na botre pa čaka še 180 otrok.
Revščina problem številka ena
Je pa revščina še vedno problem številka ena v državi. V združenju si bodo prizadevali, da botri poskrbijo za otroke med celotno osnovno šolo. Prav tako bodo razvijali druge projekte pomoči, kot je »Ker je prav«, s katerim pomagajo staršem uveljavljati pripadajoče jim pravice v sociali in zdravstvu, je še dejala Ogulinova.

Začetek šolskega leta dodaten stres
»Začetek šolskega leta pomeni dodatno stisko za socialno šibkejše starše, saj otroci potrebujejo šolske potrebščine, delovne zvezke, treba je tudi zbrati denar, ponujajo se plačljive dejavnosti, razlike med vrstniki se zelo povečujejo,« opozarja socialna delavka OŠ Božidarja Jakca Karmen Vergolin.

Bolan pride v šolo jest, ker doma nima kosila
Starši se počutijo nemočni, jezni so na šolo, državo, tesnobo prenašajo na partnerja in otroke, odpovedujejo se tudi hrani, ki jo prepuščajo otrokom. V šolah zato pogosto opazijo otroka, ki je zbolel oziroma obležal doma, v šolo pa pride, ker ima tam kosilo, ki ga doma pač ni.
Najbolj jo je pretresla donacija družine umrlega, ki se je odločila, da denar, namesto za nakup venca, anonimno nameni trem otrokom iz projekta Botrstvo.

Poskrbijo, da je denar pravilno porabljen
Aktivistka ZPMS-ja v Metliki Vladka Škof je poudarila, da pri projektu Botrstvo ne gre samo zato, da se podari denar, ampak da se poskrbi, da je denar pravilno porabljen. Z družinami se pogovarjamo, jih spoznavamo, opozarjamo na kakšne druge možnosti in vidike, kako uporabiti donacijo. »Otroku dobro dene, da v stiski ni sam. Številni kar ne morejo verjeti, da obstajajo ljudje, ki prav njim pošiljajo denar vsak mesec. Zato jih spodbujamo, da se botrom zahvalijo, jim pišejo. Tako se tudi darovalci dobro počutijo in nadaljujejo pošiljanje pomoči. Zato pa je potrebnih veliko srčnih prostovoljcev,"« je še dejala Vladka Škof.
Poslanstvo javnih medijev
Potem ko je Botrstvo podprl Val 202, zgodbe pa so začeli objavljati tudi drugi mediji, so šole zasuli klici posameznikov, ki so hoteli pomagati konkretnemu otroku in mu kriti stroške kakšne dejavnosti, šole v naravi in podobno. Odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular je izpostavil poslanstvo javnega radia, da z opozarjanjem na otroke, ki potrebujejo pomoč, sproži sistemsko reševanje njihove problematike. »Želimo, da te zgodbe pridejo na agendo politike, saj so ustanove, pristojne za njihovo reševanje, preveč toge in premalo odzivne.« Anita Ogulin se je posebej zahvalila novinarki Vala 202 Jani Vidic, po zaslugi katere je Slovenija izvedela, da ima lačne otroke.

Začetek šolskega leta predstavlja dodatno stisko za socialno šibkejše starše, saj otroci potrebujejo šolske potrebščine, delovne zvezke, treba je tudi zbrati denar, ponujajo se plačljive dejavnosti, razlike med vrstniki se zelo povečujejo.

Karmen Vergolin, ZPMS