Pahor vztraja pri svojih navedbah. Foto: EPA
Pahor vztraja pri svojih navedbah. Foto: EPA
WikiLeaks
Navedbe WikiLeaksa so tokrat oplazile tudi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija v diplomatski zadregi

"Ocene, ki jih podajajo ameriški diplomati v svoji interni komunikaciji, so stvar ameriške diplomacije. Vtis, ki ga je po pogovoru podal takratni odpravnik poslov na veleposlaništvu ZDA g. Freden, je njegova stvar, zato je v želji po ohranitvi odličnih odnosov med Slovenijo in ZDA predsednik vlade Pahor ne more in ne želi komentirati," še pravijo v premierjevem kabinetu v povezavi z dokumenti, ki jih je prvotno objavila spletna stran WikiLeaks, povzeli pa mediji, pri čemer je španski časnik El Pais prvotne navedbe obrnil in zatrdil, da niso ZDA pogojevale sprejetja zapornikov iz Guantanama s srečanjem Pahor-Obama, temveč naj bi bila pobuda na Pahorjevi strani.

Kot še navajajo v Pahorjevem kabinetu, je veleposlanik ZDA Joseph Mussomeli v pogovoru s premierjem znova zatrdil, da ni bilo nobenega pogojevanja obiska premierja Pahorja v ZDA s sprejemom zapornika iz Guantanama.

KAKŠNE BODO POSLEDICE RAZKRITJA?

V diplomatski praksi ni ravno običajno, da bi predsedniki vlad obiskovali tuja veleposlaništva, saj bi to lahko kazalo očitno podrejanje, je za TV Slovenija poročal Dejan Ladika. Prav tako o tem niso bili obveščeni na MZZ-ju, niti jim ni znana vsebina pogovorov, ki jih je Pahor tam opravil.
In zunanjepolitične posledice? Razkritje depeše bo verjetno zanimalo Francoze, ki jim Pahor ne daje veliko možnosti za uspeh pri projektu drugega bloka jedrske elektrarne Krško, pri čemer je vprašljivo, ali je res premier ta, ki daje zeleno luč za take posle. Prav tako bi preveč pokroviteljski odnos lahko zmotil voditelje držav na Zahodnem Balkanu.
Poleg tega naj bi Slovenija nastopala v okoli tisoč depešah, ki morda lahko razkrijejo celo diplomatsko ozadje pri pogovorih s Hrvaško, ki bi Pahorja v primeru neusklajenosti z notranjo politiko lahko spravilo v težave.

"Pahorjeve pristojnosti vezane na zakonodajo"
"Glede morebitne investicije ameriškega podjetja pri izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem pa je predsednik vlade tudi javno večkrat ponovil svoje osebno stališče, da mora Slovenija povečati obseg tujih investicij doma, jih razpršiti, v finančne in varnostne ustanove (vključno z jedrsko elektrarno) pa naj se da prednostno možnost investicijam iz zahodnega sveta, ki mu politično, gospodarsko in vojaško pripadamo," še navajajo v kabinetu in dodajajo, da na tovrstnih pogovorih z diplomati Pahor v svojih ocenah možnosti političnega in gospodarskega sodelovanja niti ni mogel preseči pristojnosti, saj so te odvisne od veljavne zakonodaje.

Slovenija v diplomatski zadregi