Karl Erjavec se je po slabem letu dni zmagoslavno vrnil na čelo DeSUS-a. Foto: Televizija Slovenija/Gregor Drnovšek
Karl Erjavec se je po slabem letu dni zmagoslavno vrnil na čelo DeSUS-a. Foto: Televizija Slovenija/Gregor Drnovšek

Organi DeSUS-a bodo v četrtek razpravljali o morebitnem izstopu iz koalicije, je po srečanju z opozicijskimi strankami, ki so vključene v koalicijo KUL, napovedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Pojasnil je, da so v stranki pritiski s terena zelo močni, saj je članstvo zelo nezadovoljno z delom aktualne vlade. Motijo jih ideološke teme, napadi na medije ter približevanje Slovenije Madžarski in Poljski. Prav tako jih moti sodelovanje v vladi, ki se je "nekako iztekla" in nima rešitev za izhod iz epidemije koronavirusa.

Erjavec je spomnil, da je že pred volitvami 2018 jasno povedal, da se ne vidi v vladi Janeza Janše, v teh devetih mesecih aktualne vlade pa so po njegovih besedah tudi državljani spoznali, zakaj si tega nikoli več ne želi. Z uresničevanjem koalicijske pogodbe sedanje vlade sicer v DeSUS-u nimajo težav, pričakujejo pa, da se bodo njihove zahteve uresničevale tudi v morebitni novi koaliciji.

Odločitve o mandatarskem kandidatu koalicije KUL sicer po Erjavčevih besedah še niso sprejeli, saj morajo najprej opraviti razpravo na organih strank. Je pa potrdil, da je sam eden od kandidatov. Predsednik DeSUS-a je ob spomnil tudi na vlogo SMC-ja, od katere pričakujejo, da se opredeli do različnih pobud.

Sicer pa bo izvršilni odbor DeSUS-a odločal tudi o pobudi za izključitev poslanca Roberta Polnarja iz stranke. Takšna pobuda je po Erjavčevih besedah prišla iz občinske organizacije, katere član je Polnar. Očitajo mu neprimerne izjave in žaljiv nastop do stranke. Erjavec je ob tem izrazil pričakovanje, da ob Polnarjevi izključitvi iz stranke ta tudi ne bo več član poslanske skupine DeSUS-a.

Robert Polnar. Foto: BoBo
Robert Polnar. Foto: BoBo

Polnar: Nisem vezan na navodila

Polnar je v odzivu za STA dejal, da to zanj v tem trenutku ni bistvena oz. pomembna zadeva. Obveščen je bil namreč, da je parlamentarni odbor za finance, ki ga vodi, matično delovno telo za sprejem sedmega protikoronskega zakona. Sklic seje odbora načrtuje za ponedeljek, 21. decembra, in je "preokupiran izključno s tem delom". "Zdi se mi, da je to za državo bistveno pomembnejše, kot da se denimo ta trenutek ukvarjam s Karlom Erjavcem," je poudaril. Spomnil je, da ima poslanski mandat v skladu z ustavo in ga opravlja v skladu z 82. členom. "Nisem vezan na navodila in tudi vnaprej se ne bom podrejal nobenim navodilom," je napovedal.

Konstruktivna nezaupnica še pred novim letom?

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v KUL, se glede kandidature za mandatarja pogovarjajo tako s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem kot z ekonomistom Jožetom P. Damijanom. Kot poudarjajo, bodo podprli tistega, ki bo zbral potrebnih 46 poslanskih glasov.

Sorodna novica Politika: Od Šarčevega odstopa do Janševe vlade in iskanja "novega Drnovška"

Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca računajo, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili še pred novim letom. V Levici pozdravljajo napoved prvaka DeSUS Karla Erjavca, da bodo organi stranke odločali o izstopu iz vlade Janeza Janše. Upajo, da bo po sporočilu protikorupcijske komisije in prijavi suma korupcije zoper prvaka SMC Zdravka Počivalška tudi del poslancev SMC izstopil iz koalicije.

A kot je v včerajšnji izjavi v DZ-ju pojasnila predsednica SD-ja Tanja Fajon, se še niso dogovorili, ali bodo to storili tudi, če ne bodo imeli 46 poslanskih podpisov. Prizadevajo pa si jih zbrati: "Ko in če nam bo to uspelo, boste izvedeli pravočasno. Takrat bo tudi trenutek, da vložimo nezaupnico." Danes pa je prek Twitterja sporočila: "Časa ni več. Prišel je trenutek odločitve. Danes je ključno zaupanje, ki pa ga je trenutna vlada izgubila. Zdaj je čas za pogum, da se povežemo. Če želimo zmago nad epidemijo, normalizacijo in razvoj Slovenije, lahko že danes naredimo korak naprej."

Stranke KUL-a sicer prepričujejo poslance DeSUS-a in SMC-ja, naj se jim pridružijo. Po besedah Fajonove je veliko tako individualnih kot skupnih pogovorov.

Erjavec je le dva dni po vnovični izvolitvi na kongresu stranki predlagal izhod iz koalicije Janeza Janše. A so štirje poslanci DeSUS-a ‒ Franc Jurša, Robert Polnar, Ivan Hršak in Branko Simonovič ‒ stopili na zavoro. Če se "te stvari ne bodo umirile", imajo po Polnarjevih besedah pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine DeSUS. Poslanec Jurij Lep pa je z vodstvom stranke podprl odhod iz Janševe koalicije.

Z omenjenimi štirimi poslanci DeSUS-a se je včeraj po poročanju TV Slovenija sešel predsednik vlade Janez Janša.

Počivalšek proti konstruktivni nezaupnici

Glede vprašanja konstruktivne nezaupnice je predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek v izjavi za STA spomnil, da so v SMC že večkrat povedali, "da v teh časih zdravstvene in ekonomske krize ne podpirajo tako neodgovornega in rušilnega delovanja". Napovedal je, da se bo zavzemal za dokončanje zgodbe, ki so jo v aktualni koaliciji začeli. Počivalšek želi, da v čim večji meri zagotovijo izvedbo koalicijskih zavez, "seveda brez nepotrebnih provokacij". "Potrudimo se zajeziti epidemijo in nastaviti temelje za gospodarsko okrevanje, saj mora biti to sedaj naša skupna prioriteta," je v pisni izjavi za STA še pozval Počivalšek.

DeSUS v četrtek o izstopu iz vlade
Sestanek KUL-a z Erjavcem