Karl Erjavec in Tomaž Gantar pred sestankom s poslansko skupino DeSUS-a o prihodnosti politčnih razmerij v Sloveniji izjav medijem nista dajala. Foto: Televizija Slovenija/Gregor Drnovšek
Karl Erjavec in Tomaž Gantar pred sestankom s poslansko skupino DeSUS-a o prihodnosti politčnih razmerij v Sloveniji izjav medijem nista dajala. Foto: Televizija Slovenija/Gregor Drnovšek

"Današnji sestanek je bil zelo konstruktiven, takšen, kot smo si ga želeli. Mislim, da smo zelo blizu poenotenja stališč znotraj stranke. Moram pa tudi priznati, da je predsednik stranke ocenil in se tudi opravičil, da v petek ni bila najboljša razprava," je v izjavi po koncu sestanka poslanske skupine in članov vodstva stranke povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Karl Erjavec je v ponedeljek, le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika stranke, med drugim predlagal odhod DeSUS-a iz koalicije. Današnje srečanje v DZ-ju pa je zapustil brez izjav.

Kot je razložil, so se dogovorili, da bodo skupaj, če bo to tudi interes stranke SMC, oblikovali delovno skupino, v kateri bodo pripravili "določene zadeve glede samega povezovanja med poslanskima skupinama". "Pričakujemo, da se bo to zgodilo v prihodnjem tednu, po tem sestanku, oblikovanju skupnih stališč oz. dogovora pa bomo sklicali organe stranke – izvršilni odbor in potem še svet stranke. Tam se bodo člani opredeljevali, v kateri smeri bo šla stranka v prihodnje, torej v kakšni koaliciji bo sodelovala."

Po besedah Jurše gre v primeru delovne skupine za "tesnejše sodelovanje med dvema poslanskima skupinama, ki bi enotno delovali tudi v obstoječi, sedanji koaliciji". Odločitev o tem, v kateri koaliciji bodo sodelovali, pa bo sprejela vsaka poslanska skupina posebej.

Vsebine pogovorov med Zdravkom Počivalškom in Erjavcem ni želel komentirati, "saj pri teh pogovorih ni sodeloval". Prav tako ni želel povedati, čigava ideja je povezovanje poslanskih skupin DeSUS-a in SMC-ja. "To ni bil moj predlog, to vam lahko z gotovostjo trdim. Ali je bil predlog gospoda Erjavca ali Počivalška, pa vam na to žal ne morem odgovoriti."

Poslanska skupina za zdaj še ostaja enotna, "lahko pa se zgodi, da mogoče kdaj v prihodnosti ne bo". "Mi delamo vse za to, da bi ostali enotni," je poudaril. O odstopu ministra Tomaža Gantarja beseda na današnjem sestanku ni tekla, so pa bile "nekatere stvari v povezavi s tem izpostavljene".

V SMC-ju pozdravljajo namero stranke DeSUS

"V slovenskem političnem prostoru je veliko sovraštva in razkola, kar duši naš nacionalni potencial. Zato je nujen močan center za ravnotežje in povezovanje. Sodelovanje je prvi korak na tej poti," je za STA navedel predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek.
Vodja poslanske skupine Janja Sluga pa je povedala, da pobudo DeSUS-a pozdravljajo in se veselijo sodelovanja. V poslanski skupini so spomnili, da so v SMC-ju že večkrat izrazili interes za tesnejše povezovanje in sodelovanje sredinskih strank, tako z DeSUS-om, kot drugimi.

"Pomembno je, da se v naslednjih dneh idejo sodelovanja prestavi korak višje in na operativni ravni začrta pot nadaljnjih aktivnosti," so še navedli v poslanski skupini. Izvršni odbor stranke se je sicer že 3. decembra med drugim dogovoril, da vodstvo stranke okrepi pogovore o tesnejšem sodelovanju in povezovanju z drugimi sorodnimi strankami politične sredine.

Poslanci naj bi bili nezadovoljni z Erjavčevim pristopom

Najprej je danes zasedala poslanska skupina DeSUS-a, ki so se ji zatem pridružili še člani vodstva stranke. Neuradno je slišati, da naj bi bili poslanci nezadovoljni predvsem s pristopom Erjavca, ki je na prvem sestanku v ponedeljek predlagal odhod iz koalicije Janeza Janše. Poslanci so njegov predlog vsaj za zdaj zavrnili, kar nekaj pa je nasprotujočih si namigov, kaj bi lahko sledilo.

Sorodna novica Erjavec se je srečal s Počivalškom in Šarcem

Po poročanju Radia Slovenija naj bi bila najglasnejša predvidevanja, da naj bi ob Erjavčevem vztrajanju pri izstopu iz koalicije večina poslancev stranko zapustila, po drugih namigih pa naj bi mu sledili, če bi jim lahko zagotovil, da ne bo predčasnih volitev. Danes poslanci sicer pričakujejo nove predloge o mogočih potezah, dokončnih odločitev glede sodelovanja v vladi pa še ni pričakovati. O tem namreč odločajo organi stranke.

Poslanci DeSUS-a so sicer že pred kongresom spomnili na svoj pomen. Dogovorili so se tudi, da bodo enotni in na vrat na nos ne bodo zapuščali vlade. Na svojo vlogo so sicer opozorili že poleti, ko so zahtevali odstop tedanje predsednice Aleksandre Pivec, sicer pa svetu stranke predlagali, da ji izreče nezaupnico. Če se to ne bi zgodilo, takrat niso izključili možnosti, da bi poslanci šli po svoji poti.

Poslanci DeSUS-a so z vodjo Francem Juršo na čelu (levo) vsaj za zdaj pritisnili na zavoro glede Erjavčevih predlogov o izhodu iz koalicije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Poslanci DeSUS-a so z vodjo Francem Juršo na čelu (levo) vsaj za zdaj pritisnili na zavoro glede Erjavčevih predlogov o izhodu iz koalicije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pogovori z opozicijskimi in koalicijskimi strankami

Erjavec se v zadnjih dneh sestaja tudi z drugimi političnimi akterji. V torek se je sešel tako s predsednikom LMŠ-ja Marjanom Šarcem kot prvakom SMC-ja Zdravkom Počivalškom. Izjav niso dajali, sklepati pa gre, da je Erjavec preverjal podporo za mandatarstvo.

Koalicija ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, namreč DeSUS in SMC vabi v novo vlado. Te stranke za uspeh konstruktivne nezaupnice potrebujejo vsaj še sedem poslanskih glasov. Za mandatarja predlagajo Jožeta P. Damijana, a da bi lahko podprli Erjavca, ni zavrnil nihče v KUL-u.

V prihodnjih dneh naj bi se o Erjavcu kot mandatarju odločali še Socialni demokrati, do konca tedna pa naj bi Erjavec pričakoval tudi odločitev poslancev SMC-ja, čeprav v tej stranki nenehno poudarjajo, da jih sodelovanje v koaliciji KUL ne zanima. Vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga je v sredo pojasnila, da se v koaliciji, kar zadeva SMC-ja, ni nič spremenilo.