Erjavčevo vztrajanje je prekrižalo načrte Borutu Pahorju, ki je upal, da bo ministrska ekipa do petka usklajena. Foto: SD
Erjavčevo vztrajanje je prekrižalo načrte Borutu Pahorju, ki je upal, da bo ministrska ekipa do petka usklajena. Foto: SD
Karl Erjavec
Erjavec bo do četrtkovega izvršnega odbora stranke odsoten. Takrat bo tudi znano, kako se bo stranka odločila glede ministrstev v novi vladi. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS o pogajanjih

Kot so pojasnili po ponedeljkovem sestanku s predsednikoma DeSUS-a in SD-ja Karlom Erjavcem in Borutom Pahorjem, sklep izvršnega odbora o prizadevanjih za prevzem državotvornega ministrstva ni bil pogoj za vstop v koalicijo.

Rezman: Državotvorno ministrstvo ni realna možnost


Poslanec upokojenske stranke Vili Rezman meni, da ni realnih možnosti, da bi DeSUS dobil kakšno tako ministrstvo, zelo realna pa je po njegovih besedah možnost, da dobijo resor za delo, družino in socialne zadeve.

Poslanec France Žnidaršič je dodal, da vsi podpirajo dogovor o tem, da bi Erjavec opravljal funkcijo ministra v vladi in da bi sprejel enega izmed resorjev, ki so DeSUS-u na razpolago. Žnidaršič pravi, da jim Pahor zdaj ponuja ministrstva za delo, okolje, zdravje oziroma gospodarstvo.

Poslanci DeSUS-a ne bodo zapustili stranke oz. poslanske skupine
Dokončno odločitev bodo člani DeSUS-a sprejeli na četrtkovi seji izvršnega odbora stranke. Na njej bodo govorili tudi o možnosti, da njihov prvak zavrne funkcijo ministra za delo. Žnidaršič ugotavlja, da imajo tudi v takem primeru na razpolago kar nekaj kadrov. Pričakuje pa, da do take situacije ne bo prišlo.

Na vprašanje o domnevnem razkolu med poslansko skupino DeSUS-a in Erjavcem je Rezman odgovoril, da "imajo skupne cilje, poti pa so različne". Poudaril je še, da poslanci upokojenske stranke v nobenem primeru ne nameravajo prestopiti v drugo stranko ali poslansko skupino.

Kot je znano, je Karl Erjavec v ponedeljek zavrnil ponudbo kandidata za predsednika vlade za vodenje ministrstva za delo, saj vztraja pri enem izmed državotvornih ministrstev.

V Zaresu in LDS-u obžalujejo, da se bo oblikovanje vlade zavleklo
Erjavec bo do četrtkove seje izvršnega odbora stranke odsoten, v SD-ju so se zavili v molk, češ da kandidat za predsednika vlade Pahor potrebuje mir za nadaljevanje kadrovskih usklajevanj in pogovore s kandidati in kandidatkami za ministre, poroča Radio Slovenija. V LDS-u in Zaresu zapleta ne komentirajo, obžalujejo pa, da je postopek oblikovanja vlade zastal in da se bo zdaj zagotovo zavlekel.

Borutu Pahorju tako očitno ne bo uspelo uresničiti svojih napovedi, da bo do petka, ko bodo poslanke in poslanci državnega zbora odločali o njegovi kandidaturi za predsednika vlade, uskladil ministrsko ekipo.

A. M./M. N.

DeSUS o pogajanjih