Erjavec, ki vodi DeSUS od leta 2005, pravi, da je še vedno iskriv.
Erjavec, ki vodi DeSUS od leta 2005, pravi, da je še vedno iskriv. "Bolj kot me napadajo, bolj uživam v politiki," je dodal. Foto: BoBo
Programska konferenca DeSUS-a

Erjavec je poudaril, da ima stranka dober program, ki je kljub očitkom, da so stranka starejših, po njegovem mnenju naravnan za vse generacije.

Stranke oziroma liste, ki želijo sodelovati v predvolilnih oddajah in spletni klepetalnici RTV Slovenija, morajo za to izraziti pisni interes - rok za prijave se izteče ta četrtek, 26. aprila, opolnoči. Zamudniki ne bodo mogli sodelovati. Podrobnejši pogoji za sodelovanje, seznam in datumi predvolilnih oddaj so v Pravilih, objavljenih na naši spletni strani.

Opozoril je, da se manipulira z njegovo izjavo izpred desetih let, češ da je obljubil 1.000 evrov pokojnine za upokojence. Kot je pojasnil, je takrat dejal, da bi bilo prav, da bi imeli upokojenci za 40 let dela vsaj 1.000 evrov pokojnine, za tem pa še vedno stoji.

Uspehe je treba deliti z ljudmi
Dodal je, da glede na dober gospodarski položaj in dobre napovedi gospodarske rasti, ni nobenega razloga, da uspehov ne bi delili z ljudmi. Ravno zato bodo vztrajali, da sprejmejo zakon o popravi krivic upokojencem, ki so bili prikrajšani zaradi neusklajevanja pokojnin od leta 2010. Nezaslišano se mu tudi zdi, da ima upokojenec s 40 leti delovne dobe pokojnino, ki ga potisne pod prag revščine. To po Erjavčevih besedah kaže, da Slovenija ni socialna država. Vendar ne zato, "ker ni dosti denarja, ampak ker se ga deli po drugem ključu".

Obregnil se je tudi na očitke nekaterih politikov, da v 20 letih DeSUS ni storil nič: "V vseh teh letih nismo imeli toliko poslancev, kot jih je osvojil SMC samo v tem mandatu. V tem času smo imeli skupaj devet ministrov. Vmes smo imeli veliko močnih strank z veliko ministri in poslanci, ki jih pa zdaj ni več."

Če bo DeSUS v prihodnji vladi, bo predlagal tudi sprejetje zakona o lustraciji vodstev bank, predlagal bo ponovno uvedbo vojaškega roka in samostojno ministrstvo za obrt in podjetništvo.

Na listi tudi nekatera znana imena
Dozdajšnji vodja poslanske skupine Franc Jurša je dodal, da želi dobro delovati tudi v prihodnje. Po njegovem mnenju lahko DeSUS doseže dobre rezultate le takrat, ko je v vladi. Težko pa program realizirajo v opoziciji.

Poleg Jurše se bo na volitvah za poslanske sedeže potegovalo še šest od 11 sedanjih poslancev te stranke, in sicer Benedikt Kopmajer, Peter Vilfan, Julijana Bizjak Mlakar, Primož Hainz, Ivan Hršak in Uroš Prikl. Med svoje vrste pa so pritegnili tudi nekatera znana slovenska imena, med drugim nekdanjega košarkarja Sašo Dončića, sicer očeta člana zlate slovenske košarkarske reprezentance Luke Dončića. Njihova najmlajša kandidatka je rojena leta 1988.

Programska konferenca DeSUS-a