Minister za zunanje zadeve in prvi mož DeSUS-a je potrdil namero o novem varčevalnem paketu, a zatrdil, da DeSUS pri vnovičnem zmanjševanju ne bo sodeloval. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zunanje zadeve in prvi mož DeSUS-a je potrdil namero o novem varčevalnem paketu, a zatrdil, da DeSUS pri vnovičnem zmanjševanju ne bo sodeloval. Foto: MMC RTV SLO

Če bi se ob tem znova znižale pokojnine, socialni transferji in plače v javnem sektorju, nam grozi tudi razpad koalicije, saj se Desus s takšnim krpanjem javnih financ ne strinja.

Pripravlja se ZUJF2?
"Ministrstvo za finance je na neki način želelo predlagati neki novi ZUJF 2 (zakon o uravnoteženju javnih financ 2, op. a.), čemur sem jaz na vladi osebno nasprotoval," je dejal. Ta bi bil, po besedah Erjavca, podoben prvemu varčevalnemu zakonu in bi med drugim znova zniževal pokojnine, čemur DeSUS nasprotuje.

"Če se bo zgodilo, da se bo rezalo na socialnem področju in pa znižalo pokojnine, potem lahko samo to rečem, da stranke Desus pri tem ne bo zraven in bomo začeli vse postopke glede tega, ali še sodelujemo v koaliciji," je opozoril.

Upokojenci že na okopih
Na okopih so že upokojenci, ki pričakujejo, da bo vlada skušala še zmanjšati delež proračuna, namenjen za pokojnine, kar je po besedah Mirana Miklavčiča iz Zveze društev upokojencev, nedopustno.

Zaradi nasprotovanja Desusa in nezadovoljstva tudi ostalih članov vlade naj bi ministrstvo pripravilo novo verzijo osnutka proračuna. Minister za gospodarstvo in razvoj Radovan Žerjav je dejal, da imajo pred sabo za zdaj še osnutke, ker dogovora še ni.

Ali bo ministrstvo za finance vztrajalo pri dodatnem varčevalnem zakonu? Člani vlade in koalicije so nas vsi po vrsti napotili na ministra za finance, ki da je v tej fazi edini primeren za izjave. A kaj se dejansko pripravlja za temi zidovi, ministrstvo ne želi razkriti. Kaže pa, da bo vlada varčevala pri socialnih transferjih in tudi plačah v javnem sektorju, čeprav je pristojni minister še spomladi obljubljal, da se to ne bo zgodilo.

Bo vlada požrla dano besedo?
Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je namreč takrat dejal, da "vlada do konca prihodnjega leta ne načrtuje posegov v plače uslužbencev v javnem sektorju." Šele prihodnji teden, po proračunski seji, bo jasno, ali bo vlada držala besedo.

Anja Huš, TV Slovenija

Kmalu nov varčevalni sveženj?
Kmalu nov varčevalni sveženj?