O konkretnih imenih, ki bodo nastopila na kandidatnih listah DeSUS-a, predsednik stranke še ni želel govoriti. Foto: MMC RTV SLO
O konkretnih imenih, ki bodo nastopila na kandidatnih listah DeSUS-a, predsednik stranke še ni želel govoriti. Foto: MMC RTV SLO

Če bo pokrajinski referendum kljub njihovemu nasprotovanju razpisan, pa bodo v stranki podprli tudi drugega, je povedal poslanec DeSUS-a Vili Rezman. Pri odločanju o kazenskem zakoniku se nameravajo poslanci DeSUS-a glasovanja vzdržati. Kazenski zakonik pa v nasprotju s poslanci podpira predsednik stranke Karl Erjavec.

Erjavec napoveduje presenečenje
Erjavec pa je dejal, da bodo na jesenskih parlamentarnih volitvah kandidirali tudi ljudje, ki niso člani stranke, nad imeni katerih bo javnost prijetno presenečena. O konkretnih imenih Erjavec še ni želel govoriti, zavrnil pa je namige, da bi bil eden od kandidatov izolski župan Tomislav Klokočovnik. Tudi trije poslanci DeSUS-a bodo zagotovo kandidirali, med njimi tudi Vili Rezman.

V DeSUS-u so pripravljeni na sodelovanje v koaliciji z relativnim zmagovalcem, če bo socialdemokratski program stranke sprejemljiv tudi zanj. Velika ambicija DeSUS-a je namreč, da bi socialne transferje drugače usklajevali. Predlog DeSUS-a, po katerem bi se socialni transferji usklajevali tako kot pokojnine, da se takrat, ko se usklajujejo, naredijo poračuni in da se na ta način spremenijo cenzusi, je sedanja vlada zavrnila.

Erjavec obžaluje, da Joras gladovno stavka
Erjavec je še dejal, da obžaluje, da Joško Joras gladovno stavka. Meni, da se Zavod 25. junij vede nastopaško, poslabšuje položaj in sramoti Slovenijo pred Hrvati. Zato je Erjavec zavod pozval k prekinitvi takšnega ravnanja, vlado pa, da za Jorasa najde začasno rešitev.