"Za nas koalicijska pogodba velja, smo pa pripravljeni na pogovor in poiskati neki kompromis, ki bi omogočal, da bi bila vlada stabilna, da bi uresničili zaveze, ki smo jih dali tudi Bruslju, in da bi tudi omogočili dostojno preživetje zlasti tistim upokojencem z nizkimi pokojninami," je poudaril Karl Erjavec. Foto: BoBo

Rebalans proračuna za leto 2014 ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport jemlje 43 milijonov evrov, je povedala ministrica Stanka Setnikar Cankar. Največ izgubljenih sredstev gre na račun kohezijskih projektov (30 milijonov), ki bi jih sicer sofinancirala država, del pa naj bi prihranili z varčevanjem pri tekočem poslovanju. Po besedah ministrice je bil prvoten predlog finančnega ministrstva, da bi njenemu ministrstvu odvzeli 45 milijonov evrov, a jim je uspelo v pogovorih to vsoto nekoliko znižati.

Šola
Po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) plače učiteljic in učiteljev v Sloveniji ostajajo pod povprečjem držav OECD-ja, navaja Sviz. Foto: BoBo
Šolska tabla
"V naši državi so sredstva za izobraževanje porabljena zelo učinkovito, a se ob vsem zapisanem poraja vprašanje, koliko časa bo slovensko izobraževanje izpričevano kakovost še lahko ohranjalo," še pravijo v sindikatu. Foto: freedigitalphotos.net

Premier Miro Cerar je namreč pojasnil, da vlada intenzivno razpravlja o tem, kje bo treba privarčevati, da bodo lahko prihodnje leto dosegli cilj, po katerem primanjkljaj ne bo presegel 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar bo omogočalo, da lahko še naprej sami upravljamo finance in državo.

Erjavec razume, da bo treba vzeti tudi upokojencem
Pri varčevanju se zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Cerar meni, da tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec kaže posluh za to, saj se zaveda, da bo, če bo treba povsod varčevati, treba pas zategniti tudi na tem področju. Predsednik vlade sicer zagotavlja, da ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin do te mere, da bi jim bistveno poslabšali razmere. Zato bodo iskali kompromisne rešitve, ki bodo privedle do cilja, da bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost.

Popolna ukinitev regresa nesprejemljiva
Prav danes je o regresu za upokojence razpravljal izvršni odbor DeSUS-a. Predsednik stranke in zunanji minister Karl Erjavec je zatrdil, da stranka za nobeno ceno ne bo privolila v to, da v letu 2015 upokojenci sploh ne bi dobili regresa. A pri tem, koliko bi popustili, še ne želi biti konkreten. Dejal je le, da v tem hipu velja koalicijska pogodba, torej tudi dodatnih 40 milijonov evrov, so se pa pripravljeni pogovarjati.

Spomnil je, da so pred dvema mesecema podpisali koalicijsko pogodbo, ki zagotavlja regres tako za upokojence, ki prejemajo do 622 evrov pokojnine, kot dodatnih 40 milijonov evrov za regres. Če bodo torej želeli kar koli spremeniti, bo najprej treba "odpreti koalicijsko pogodbo in poiskati kompromisno rešitev". Poudaril je še, da v DeSUS-u kompromisne rešitve ne zavračajo, saj se zavedajo težkega javnofinančnega položaja Slovenije. A menijo, da vendarle ni prav, da se išče rezerve pri tistem delu prebivalstva, ki tako ali tako že živi na robu. Zato je, kot je dodal Erjavec, treba rezerve iskati tudi na prihodkovni strani.

Cerar je še poudaril, da z varčevanjem ne smejo demotivirati javnih uslužbencev in tistih, ki zdaj morda nekoliko bolj zaskrbljeno zrejo v prihodnost. Pač pa morajo najti stimulacije, pri čemer bo vlada naredila tudi premike v pozitivno smer.

Ob morebitnem zaostrovanju varčevanja bodo stavkali
Ob omembi varčevanja se je že oglasil tudi glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in napovedal, da bo, če bo vlada vztrajala pri dodatnem zniževanju obsega sredstev za plače, takoj izoblikoval stavkovne zahteve in začel priprave na stavko. "Članice in člani so soglasni, da bo Sviz v pogajanjih dosledno in za ceno konflikta zavrnil vsak poskus vlade, da bi za leto 2015 dodatno zniževala maso za plače in druge stroške dela v javnem sektorju," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Pripravljeni so podaljšati varčevalne ukrepe tako, kot so se julija dogovorili z vladnimi pogajalci pod vodstvom takratnega ministra Gregorja Viranta - podaljšali bi vse ukrepe, ki se iztečejo konec leta razen sprostitve napredovanj za tiste, ki so obtičali v izhodiščnem plačnem razredu. V Svizu ob tem napovedujejo še, da bodo v pogajalska izhodišča za leto 2015 vključili zahtevo po sprostitvi napredovanj v plačne razrede in nazive ter uresničitev sklenjenih dogovorov o odpravi anomalij pri plačah v skupini J (strokovno-tehnično osebje).

Kupna moč učiteljev pri nas še vedno pada, drugod upad komaj opazen
V sporočilu za javnost so ob tem izpostavili nedavno raziskavo OECD-ja o plačah učiteljev in ravnateljev za šolsko leto 2013/2014. To "prinaša alarmantno dejstvo, da je kupna moč slovenskih učiteljic in učiteljev še zmeraj izrazito pod ravnjo leta 2009". Kot povzemajo v Svizu, padec kupne moči učiteljstva v Sloveniji sega od 13 do 17 odstotkov, medtem ko je v večini od analiziranih 33 evropskih držav še komaj zaznaven. V večini preučevanih držav so se plače v preteklem šolskem letu zvišale, v Sloveniji pa ostajajo znižane in okleščene dodatkov.

Rebalans proračuna za leto 2014 ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport jemlje 43 milijonov evrov, je povedala ministrica Stanka Setnikar Cankar. Največ izgubljenih sredstev gre na račun kohezijskih projektov (30 milijonov), ki bi jih sicer sofinancirala država, del pa naj bi prihranili z varčevanjem pri tekočem poslovanju. Po besedah ministrice je bil prvoten predlog finančnega ministrstva, da bi njenemu ministrstvu odvzeli 45 milijonov evrov, a jim je uspelo v pogovorih to vsoto nekoliko znižati.