Tone Peršak se je že včlanil v stranko DeSUS. Foto: BoBo
Tone Peršak se je že včlanil v stranko DeSUS. Foto: BoBo

Ključno obdobje, ko mu bo s preudarnim in odločnim ministrovanjem ter z močno podporo vlade še lahko uspelo v zadnjem hipu preusmeriti titanik.

Uršula Cetinski
false
Peršak je komentiral tudi morebitne lobije na področju kulture, ki jih je ob odhodu omenila že njegova predhodnica na ministrskem položaju Julijana Bizjak Mlakar. Foto: BoBo
false
Peršak je po dolgem času pravo ime za to mesto, je dejal Boris Kobal. Foto: BoBo
false
Peršak kot "prijazna in benevolentna oseba" ni najboljša izbira za ministra, saj mora ta biti avtoritativen, je menil Dušan Jovanović. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
false
Peršakovo ministrovanje bo ključno obdobje, je dejala Uršula Cetinski. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Karl Erjavec je prepričan, da so izbrali pravo osebo za ministra. Foto: MMC RTV SLO

Toneta Peršaka. Karl Erjavec je že obvestil premierja Mira Cerarja, ki se s kandidaturo strinja.

Pomembno je, da kulturni resor čim prej dobi ministra s polnimi pooblastili, je po seji odbora stranke DeSUS poudaril Karl Erjavec in dodal, da v stranki ocenjujejo, da je Peršak ustrezen kandidat, ki pozna kulturo, saj iz nje izhaja. V preteklosti je predstavljal kulturo v različnih institucijah in je zato prava oseba za vodenje ministrstva, je prepričan. Erjavec si želi, da bi lahko premier že ta teden vložil predlog kandidature v državni zbor.

Tone Peršak, ki se je pred nekaj dnevi včlanil v stranko DeSUS, se je stranki zahvalil za zaupanje, še posebej zato, ker je bila podpora njegovi kandidaturi tako velika. A po Peršakovih besedah gre tudi za obvezo, saj koalicijski sporazum zavezuje ministra, da se v tem mandatu loti sistemske prenove kulturnega modela in predlaga določene rešitve glede financiranja na področju kulture ter glede zakonodaje. "To je tisto, česar smo se na ministrstvu že lotili in kar mislim s podporo stranke oz. upam, da celotne vlade, čim hitreje in zavzeto nadaljevati," je sklenil.

Prva naloga – več denarja za kulturo
Prizadevanje za postopno izboljševanje finančnega položaja kulture v Sloveniji je ena izmed prednostnih nalog, za katero si bo prizadeval, a drastičnih skokov pri tem ne gre pričakovati, saj se je Slovenija zavezala s fiskalnim pravilom, je opozoril Peršak.

Kultura se mora preprosto prilagoditi okoliščinam, ki so se z osamosvojitvijo in po njej spreminjale na ravni družbenega in političnega sistema, zato je potrebna prenova, saj imajo nekatere rešitve "zelo dolgo brado in po svojem miselnem temelju izhajajo še iz prejšnjega družbenega sistema", je prepričan.

Peršak je komentiral tudi morebitne lobije na področju kulture, ki jih je ob odhodu omenila že njegova predhodnica na ministrskem položaju Julijana Bizjak Mlakar. "Ko lobiji postanejo vidni, niso več učinkoviti," je dejal in nadaljeval, da so domneve, da za določenimi odločitvami v preteklosti stojijo "lobiji", sicer mogoče, a o tem ne želi špekulirati. Predhodnica Bizjak Mlakarjeva mu je zaželela dobro in učinkovito delo, tako da upa, da ga bo podprla kot poslanka, je še pojasnil.

Kdo bo novi sekretar?
Zdaj se tudi že pogovarjajo o novem državnem sekretarju, med drugim potekajo pogovori z Igorjem Teršarjem, sicer direktorjem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Glede včlanitve v DeSUS je Peršak dejal, da ga je vodstvo stranke najprej vabilo k odločitvi za ministrsko funkcijo. Z vstopom v stranko težav po njegovih besedah ni imel, saj je DeSUS po njegovem prepričanju socialna stranka, kar je tudi njegova usmeritev. "Vedno sem bil sredinsko ali malo levo od sredine usmerjen," je pojasnil in dodal, da je zanj to druga stranka, predtem je bil v Demokratski stranki Slovenije.

Predsednik vlade bo kandidaturo vložil v DZ, nato pa se bo po poslovniku najpozneje v sedmih dneh kandidat predstavil pristojnemu delovnemu telesu. Pričakovati je, da bodo postopki hitro stekli in bi DZ lahko Peršaka potrdil že na majski seji.

Mešani odzivi kulturnikov
Izbira stranke DeSUS, da za kulturnega ministra predlaga Toneta Peršaka, je med ustvarjalci na področju kulture naletela na mešane odzive. Po mnenju nekaterih ga odlikujejo bogate izkušnje, drugi pa so skeptični, saj mu očitajo premalo odločnosti.

Režiserja Dušan Jovanović in Boris Kobal, ki Peršaka poznata že iz študentskih, sta dejala, da njegove številne izkušnje govorijo v prid primernosti za ministra. "Je pa ta funkcija tudi odvisna od poguma posameznika, domišljije, ustvarjalnosti, od tega, kako se bo lotil stvari, ki jih bo treba reformirati," je poudaril Jovanović in dodal, da Peršak kot "prijazna in benevolentna oseba" ni najboljša izbira za ministra, saj mora ta biti avtoritativen.

Prav nasprotno pa je prepričan Kobal, ki je dejal, da je Peršak po dolgem času pravo ime za to mesto. "Mislim, da zelo dobro pozna položaj, v katerem se je znašla kultura v vseh sektorjih, od knjige do gledališča, filma, glasbe, baleta itd. Edino, česar se bojim, je, da ne bo imel dovolj časa, da bi to izpeljal. Ker to je stvar vsaj dveh mandatov," je menil Kobal, ki je prepričan tudi, da ima kot dolgoletni župan Trzina dovolj odločnosti in sposobnosti sprejemanja dobrih odločitev.

"Pomanjkanje denarja ogroža kulturo"
Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je izpostavila Peršakove politične in kulturniške izkušnje, poleg tega je tesni sodelavec predhodnice Bizjak Mlakarjeve, tako da ne bo izgubljal časa z uvajanjem v resor. Kot državni sekretar je po njenih besedah gotovo opazil, da hud padec proračuna, ki ga Slovenija nameni kulturi, izjemno ogroža tako kulturno dediščino kot sodobne prakse. Peršakovo ministrovanje zato direktorica CD-ja vidi kot "ključno obdobje, ko mu bo s preudarnim in odločnim ministrovanjem ter z močno podporo vlade še lahko uspelo v zadnjem hipu preusmeriti titanik".

Do Peršakove najverjetnejše potrditve za ministra so skeptični v društvu Asociacija, ki združuje nevladne organizacije in samostojne ustvarjalce v kulturi. Predsednica društva Jadranka Plut je ocenila, da mandat nekdanje ministrice in njenih najožjih sodelavcev ni vključeval elementov, ki jih od ministra pričakujejo. "Mislim, da to dovolj nazorno pove, da se zdajšnji kandidat v tem pogledu ni izkazal kot nekdo, ki bi lahko uresničeval naše pričakovane cilje," je sklenila.

Med potencialnimi kandidati tri imena
Poleg državnega sekretarja Peršaka in nekdanjega ravnatelja novogoriške gimnazije Bojana Bratine je bil med mogočimi kandidati tudi poslanec Uroš Prikl, a soglasja h kandidaturi po do zdaj znanih informacijah ni dal, je v izjavi novinarjem pojasnil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Erjavec je pojasnil tudi, da se je državni sekretar Peršak že včlanil v stranko DeSUS, kar je pogoj za prevzem funkcije, a da je bil tudi sicer strankin simpatizer. Poslancu Priklu je Erjavec svetoval, naj ostane poslanec, saj zelo dobro opravlja svoje delo in bi se gotovo poznal "primanjkljaj v poslanski skupini", če bi prevzel ministrsko funkcijo.

Ključno obdobje, ko mu bo s preudarnim in odločnim ministrovanjem ter z močno podporo vlade še lahko uspelo v zadnjem hipu preusmeriti titanik.

Uršula Cetinski