Kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar je začasno predala posle ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu. Foto: MMC RTV SLO
Kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar je začasno predala posle ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu. Foto: MMC RTV SLO
false
Julijana Bizjak Mlakar je odstopila v ponedeljek na izredni seji DZ-ja. Foto: BoBo
Odstop ni rešil težav idrijskega rudnika
Julijana Bizjak Mlakar predala posle

Slovenska kulturna in širša javnost v prihodnjih dneh nestrpno pričakujeta, kdo bo nasledil ministrico Julijano Bizjak Mlakar, ki je v ponedeljek odstopila na izredni seji državnega zbora. V javnosti se šušlja o različnih imenih, med potencialnimi kandidati za novega ministra za kulturo pa se omenjajo Tone Peršak, Bojan Bratina in Igor Teršar. Za zdaj je vlada Peršaka (ponovno) imenovala za državnega sekretarja.

Glede na imena, ki krožijo v javnosti, je verjetnost, da bo na ministrski stolček znova sedla ministrica, majhna. Zaokrožilo je zgolj ime sociologinje in založnice Nede Pagon, ki se je že odzvala, da je glede ministrovanja nihče ni vprašal nič.

Tone Peršak
Peršak, ki je bil dosedanji državni sekretar pri Bizjak Mlakarjevi, je poudaril, da se njegovo ime pojavlja zgolj kot ena izmed možnosti, več o tem, kdo je resen kandidat za ministrsko mesto, pa bo jasno šele, ko bo to naznanila parlamentarna stranka DeSUS. Po neuradnih informacijah je ravno Peršak za stranko najverjetnejša izbira, a bi se po statutu stranke moral vanjo včlaniti.

"Mislim, da je naloga druge polovice mandata predvsem ta, da se na področju sistemskih sprememb v kulturi naredi čim več," je dejal Peršak in ob tem pojasnil, da je bilo od slovenske osamosvojitve obsežnejših sprememb v kulturi zelo malo, čeprav sta se vmes spremenila družbeni in politični sistem. Med vidnejšimi dosežki je izpostavil opredelitev javnega interesa na področju kulture ter ustanovitev Javne agencije za knjigo RS in Slovenskega filmskega centra.

"Gre za to, da se korenito, strateško premisli, kako urediti sistem in osnove kulturne politike. Sam menim, da je trenutni štiriletni cikel za nacionalni program za kulturo prekratek, ker je tudi navaden investicijski cikel daljši od štirih let. Zdi se mi, da bi bilo na področju kulture potrebno strateško načrtovanje za daljša obdobja, vsak minister pa bi ob nastopu naredil načrt za svoje mandatno obdobje," je dejal Peršak.

Kultura je družbeni podsistem, ki mu je treba zagotoviti zadosti avtonomije, saj je nujno, da o vrednostnih zadevah na posameznem področju odloča stroka, o operativnih zadevah pa tisti, ki je odgovoren za izvajanje politike, je sklenil Peršak.

Bojan Bratina
Drugo ime, ki se omenja za ministra, pa je nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina, ki je v odzivu dejal, da se je o mestu ministra za kulturo, če bi bil predlagan, pripravljen pogovarjati, a bi ga zasedel le pod določenimi, tudi kadrovskimi, pogoji.

Na vprašanje, katere bi bile njegove prioritete, je odvrnil, da bi bilo sprva treba prevetriti različna področja, ki sodijo pod okrilje ministrstva. Odnos Bizjak Mlakarjeve do tehnične in kulturne dediščine je bil po njegovem mnenju neizdelan, na ustvarjalno kulturo pa bi morali pogledati skozi ustanovitvene akte posameznih javnih zavodov.

Bratina je še posebej poudaril skrb za slovenski jezik, pa tudi potrebo po spodbujanju ljubiteljske kulture. Temeljnega pomena pa je tudi, da se v prihodnje proračun za kulturo ne bi zniževal, je sklenil.

Igor Teršar
Med potencialnimi kandidati se omenja tudi aktualni direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Teršar, ki je bil nekaj časa v igri tudi kot Peršakov naslednik na mestu državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo pod vodstvom Bizjak Mlakarjeve. Teršar o tem, da naj bi bil potencialni kandidat za ministra za kulturo, ni bil obveščen in zato zadeve ni želel komentirati.

Ta teden bodo o izboru novega ministra najprej potekali neuradni pogovori, nato pa bo zasedala kadrovska komisija DeSUS-a. Ko kandidata potrdi, bo moral ta še čez strankarsko sito, predlog pa bo moral biti usklajen tudi s premierjem Mirom Cerarjem.

Odstop ni rešil težav idrijskega rudnika
Julijana Bizjak Mlakar predala posle