Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Dijakom, povezanim v iniciativo Zahtevamo šolo, po poročanju TV Slovenija očitajo nedovoljeno zbiranje. Dijaki so ogorčeni, in če bo treba, nameravajo iskati pravico tudi na ustavnem sodišču. Če vlada jutri ne bo dala jasnih odgovorov o vračanju v šole za vse, napovedujejo nadaljevanje protestov.

Mladoletni mariborski dijaki so pravno pomoč že poiskali pri Pravni mreži za varstvo demokracije. "Zanje smo našli odvetnika, ki bo prevzel njihova pooblastila in jim bo strokovno pomagal," je ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti odloka o prepovedi zbiranja povedala Barbara Rajgelj iz Zavoda Open.

Kot so pojasnili v iniciativi Zahtevamo šolo, so policisti podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Mariboru, saj naj bi dijaki z zbiranjem ogrožali javno zdravje oseb v Sloveniji, čeprav so nosili zaščitne maske in držali razdaljo. Podobni shodi dijakov so potekali tudi drugje po Sloveniji. Pozive so po podatkih iniciative za zdaj prejeli le protestniki iz Maribora. Ob tem so pozvali vse, ki so dobili poziv, naj z njimi vzpostavijo stik.

Pripravljajo namreč skupinski odziv. Podkrajšek je pojasnil, da se pri tem usklajujejo s Pravno mrežo za varstvo demokracije, vse dijake pa bo zastopal isti odvetnik. Razmišljajo tudi o tožbi proti državi.

Prošnja za amnestijo

Predsednica SD-ja Tanja Fajon pa je prvake koalicijskih strank pozvala, naj poskrbijo za uveljavitev amnestije za dijake, ki so zaradi udeležbe na shodu za odprtje šol prejeli pozive k sodniku za prekrške.

"Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi njene državnosti dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja. To preprosto ni pravično," je Fajonova zapisala v pismu predsedniku vlade in SDS-a Janezu Janši, predsedniku SMC-ja Zdravku Počivalšku in predsedniku NSi-ja Mateju Toninu.

Predlagala jim je, naj kot predsedniki koalicijskih strank poskrbijo za sprejetje in uveljavitev amnestije za dijakinje in dijake, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi.

Janša: SD je dijakom slab vzor

Na njeno pismo se je na Twitterju že odzval premier Janez Janša in navedel, da je prav, da v SD-ju prevzamejo odgovornost za ravnanja, ki so jih povzročili s svojim javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe. "Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe," je zapisal.

Siter: Vlada se znaša nad ljudmi

Na stran dijakov pa so se postavili tudi v Levici. Izrekajo jim vso podporo in zahtevajo opustitev postopkov proti njim, je zapisal poslanec Levice Primož Siter. "Vlada Janeza Janše se znaša nad ljudmi, namesto da bi pomagala vsem tistim, ki jih je epidemija prizadela," je navedel. Po njegovih besedah vlada ne prenaša kritik na račun svoje nesposobnosti, tiste, ki kritike izrekajo, pa kaznuje. Po novinarjih, protestnikih, zdravstveni stroki, kulturnikih in nevladnikih so se zdaj med tarčami znašli še otroci in mladostniki, ugotavlja.

Tudi policija, ki je po njegovem mnenju v zadnjih 11 mesecih padla na vseh izpitih, je postala "podaljšek trde roke oblasti, ki ustrahuje in kaznuje". V Levici po poslančevih besedah že vseskozi podpirajo prizadevanja učencev, dijakov in staršev, vsebino zahtev s šolskih protestov pa so vključevali v poslanske pobude. "Protesti mladostnikov niso ogrozili nikogar. Za Janševo vlado kaj takega ne moremo trditi," je sklenil.

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v povezavi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, poslali po pošti petim osebam plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Dijakom 400 evrov globe zaradi protesta