Država ne zagotavlja sredstev za izvajanje pripravništva, ki je zakonsko obvezno. Foto: BoBo
Država ne zagotavlja sredstev za izvajanje pripravništva, ki je zakonsko obvezno. Foto: BoBo
Generalni sekretar socialne zbornice Bojan Regvar pravi, da evropskega denarja za pripravništvo še ni, ker ministrstvo za delo še ni pripravilo potrebne dokumentacije. Foto: BoBo

Obveznega pripravništva diplomanti tako ne morejo opraviti. Zadnji razpis za pripravništva je bil sicer objavljen leta 2013, na opravljanje pripravništva pa trenutno čaka že okoli 500 kandidatov.

Socialni delavci morajo po zakonu o socialnem varstvu iz leta 1993 pred zaposlitvijo opraviti strokovni izpit ter praktično usposabljanje z mentorjem v obliki pripravništva. Od leta 1999 do 2008 se je pripravništvo financiralo prek javnih del in zavoda za zaposlovanje, od leta 2010 pa prek evropskih sredstev v okviru projekta Pripravništvo, ki ga izvaja Socialna zbornica Slovenije.

Evropskih sredstev ni več, državnih pa tudi
Evropskih sredstev za omenjeni projekt že dve leti ni, tudi država pa denarja za pripravništva ni zagotovila v proračunu. Generalni sekretar socialne zbornice Bojan Regvar pravi, da evropskega denarja še ni, ker ministrstvo za delo še ni pripravilo potrebne dokumentacije oziroma ker priprava dokumentacije poteka prepočasi. Kot navaja, manjka še izvedbeni načrt, ki bo podrobneje uredil finančno razdelitev sredstev.

Ministrstvo: Delamo vse, kar je mogoče
Medtem na ministrstvu za delo pravijo, da denarja ni, ker evropska finančna sredstva iz nove finančne perspektive trenutno še niso na voljo. Ko bodo, bodo dali soglasje za izvajanje projekta Pripravništvo in pripravništva bodo lahko spet stekla, zatrjujejo na ministrstvu.

Kot še zagotavljajo, pristojna služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dela vse, kar je mogoče, da bi se črpanje lahko začelo čim prej. Na ministrstvu preverjajo tudi druge mogoče načine financiranja pripravništva, še dodajajo.

Trenutno pa še ni znano, kdaj bo mogoče črpati evropska sredstva. V ponedeljek je sicer predsednica sindikata Mladi plus Zala Turšič opozorila, da evropskih sredstev ni mogoče pričakovati še vsaj do jeseni.

Tudi proračun 2015 brez potrebnih sredstev
Sredstva za pripravništva niso predvidena niti v proračunu za leto 2015, čeprav je pripravništvo na področju socialnega dela zakonsko obvezno, prostovoljna pripravništva pa prepovedana. Na ministrstvu za delo na vprašanje, kako si predstavljajo, da bodo diplomanti socialnega dela opravili obvezno pripravništvo, če država zanj ne zagotovi denarja, sicer nimajo odgovora.

Čakajočih diplomantov vse več
Število diplomantov, ki čakajo na pripravništvo, pa se medtem povečuje. Po Regvarjevih podatkih trenutno na opravljanje pripravništva čaka okoli 500 diplomantov socialnega dela iz zadnjih treh generacij diplomantov, hkrati pa še vsaj 500 diplomantov različnih družboslovnih šol (sociologi, psihologi, upravni delavci ...).

Regvar ob tem opozarja, da bo, če denarja ne bo, onemogočeno nadomeščanje socialnih delavcev, ki gredo v pokoj, z novimi. V sektorju socialnega varstva je namreč zaposlenih 16.500 ljudi, pri čemer jih je treba, kot pravi, z novimi letno nadomestiti okoli odstotek.