Odzivi na razkritja o spornih nakupih zaščitne opreme

Kakor izhaja iz dokumentov, ki smo jih objavili v Tarči, se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek osebno zavzemal, da posel z medicinskimi ventilatorji čim prej dobi Geneplanet. Bitenc zanika kakršno koli politično favoriziranje njegovega podjetja.

Oddaja Tarča je objavila posnetek, v katerem minister Počivalšek osebno zahteva, da se Geneplanetu plača 100-odstotni avans v znesku osmih milijonov evrov.

"Plačilo 100-odstotnega avansa smo dobili tudi v drugih državah, kamor smo do zdaj prodali ventilatorje, gre za običajno prakso," pravi Bitenc. Obenem pa družba nikoli ni imela podpore politike, dodaja. Prav tako pred sklenitvijo pogodb ni poznal odgovornih, kar velja tudi za ministra Počivalška, še pravi Bitenc.

Kako odgovarja na očitke, da je državi ventilatorje krepko zaračunal in da je že prekoračil rok za dobavo?

"Preuranjeno je govoriti o končni oceni marže, ker posel še ni končan – bo pa končna stroškovna cena vsaj nekajkrat višja od cene, ki ste jo objavili na RTV-ju. Marža v zdajšnjih razmerah ne vsebuje stroškov visokih tveganj v zdajšnjih razmerah – otežene logistike, spreminjajočih se carinskih predpisov na Kitajskem in agresivnega povpraševanja na trgu. Podjetje je do zdaj dostavilo skupaj 100 ventilatorjev, do dobavnega roka, ki je 15. maja, bomo svoje pogodbene zaveze izpolnili." Pa da bi te iste ventilatorje v tujino lahko prodali še po precej višjih cenah. Očitke, da pri svojem poslovanju nikakor ne potrebujejo pomoči politike, pa Bitenc argumentira še s podatkom, da bo ta posel z državo predstavljal le 10 odstotkov njihovih letošnjih prihodkov.

Ivan Gale. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Gale. Foto: MMC RTV SLO

Odziv Ivana Galeta na izjavo Marjana Podobnika

Se je pa danes prvič po oddaji Tarča oglasil uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je tudi javno spregovoril o dogajanju v povezavi z nabavami zaščitne opreme. Med drugim je razkril, da je predsednik SLS-a Marjan Podobnik pritiskal na zavod za blagovne rezerve in tudi z grožnjami skušal posel z maskami urediti podjetju Dobnik Trade.

Podobnik je namreč dejal, da se je vmešal, ker da so zaposleni na zavodu zavlačevali z dobavami. A Gale pravi, da je prav podjetje Dobnik Trade, ki je po pritiskih nato celo dobilo avans za posel, tisto, ki je zelo zamujalo z dobavo naročenih mask. Podobnika zato javno sprašuje, zakaj se ni tako goreče zavzemal za dobavo mask v lastni občini in zakaj je grozil direktorju zavoda. Podobnik je Galeta pozval na javno soočenje.