DL meni, da za večjo konkurenčnost ni potrebno žrtvovati socialne države. Foto: BoBo
DL meni, da za večjo konkurenčnost ni potrebno žrtvovati socialne države. Foto: BoBo


V Državljanski listi so prepričani, "da lahko cilj dosežejo, ne da bi ogrozili socialno državo in javne storitve". Razbremenitev gospodarstva bi tako dosegli z znižanjem davčnega bremena, odpravo administrativnih ovir, uvedbo socialne kapice in fleksibilnejšega trga dela, ki je prednostno namenjen obrtnikom, samostojnim podjetnikom ter malim in srednjim podjetjem.

Predlagajo tudi 10-odstotno znižanje obdavčitve dela, pri čemer se pet odstotkov nameni za višje plače delojemalcev, pet odstotkov pa delodajalcem za naložbe v nova delovna mesta. V DL-ju so prepričani tudi, da bi s privatizacijo državnih podjetij dosegli boljše upravljanje podjetij, manj korupcije, znižanje javnega dolga in odpiranje slovenskega trga za tuji kapital in znanje.

Prav tako bi nadaljevali pregon gospodarskega kriminala in korupcije, kar bi po njihovem mnenju utrdilo zaupanje v pravo in pravičnost ter "preprečilo nadaljnje odtekanje denarja v žepe lopovov". V programu DL poudarja še reformo zdravstvenega sistema, ki mora po njihovem mnenju "ohraniti solidarnostno noto, a dopustiti dovolj konkurence, da bodo uporabniki deležni najboljše oskrbe".