Foto: Srdjan Živulović
Foto: Srdjan Živulović

Policija ob uporabi pirotehnike svari pred požari in telesnimi poškodbami. "Pri pirotehniki gre za visoko energijske poškodbe z eksplozivnim sredstvom z vsemi značilnostmi vojnih poškodb, torej gre za opekline, raztrganine mehkih tkiv, zlome kosti, amputacije in podobno," je za Radio Slovenija pojasnil kirurg iz pomurske splošne bolnišnice Milan Nemeš.

Zelo moteč pa je tudi hrup, ki ga povzroča pirotehnika, najtežje ga prenašajo majhni otroci in živali. Domače in prostoživeče živali so zaradi uporabe pirotehnike v prazničnem času izpostavljene dolgotrajnemu stresu, je pred dnevi za STA pojasnil veterinar Marjan Kastelic. Glasno pokanje lahko pri živalih izzove napade stresa in panike. Ob tovrstnih dogodkih je treba pogosto poiskati tudi pomoč veterinarja, ki v tem primeru predpiše uživanje pomirjeval.

Izredno škodljivo za živali

"Pirotehnika s svojimi zvočnimi in svetlobnimi učinki draži živali. Že na splošno se živali bojijo grmenja, ker jim to predstavlja nevarnost. Živali so v tem prazničnem času, ki zanje ni nič kaj prazničen, še toliko bolj pod stresom," je povedal Kastelic. Z domačimi živalmi se je treba izogibati območij, kjer je večja možnost, da bodo ljudje uporabljali pirotehniko. V bližini teh območij pa je treba imeti žival pri sebi, da se bo počutila varneje.

Uporaba pirotehnike lahko pri živalih v najslabšem primeru izzove hude napade epilepsije. Zaradi paničnih odzivov lahko živali tudi pobegnejo. "Domače živali se lahko v tovrstnih primerih izgubijo, postanejo žrtve prometnih nesreč, lahko jih pa tudi nikoli več ne dobimo nazaj, kar je seveda najbolj tragično," je opozoril veterinar.

Pirotehnika izjemno škoduje tudi prostoživečim živalim. Najbolj so hrupu izpostavljene ptice, ki spijo na drevesih. Ko ptica zasliši glasen pok, se prestraši in odleti, nato pa ponoči ne more najti primernega mesta za prenočevanje. Pozimi je to lahko zelo nevarno zlasti zaradi mraza.

Zaradi skrbi za ozračje in živali, tako domače kot gozdne, so se številna slovenska mesta odpovedala novoletnim ognjemetom. Po poročanju STA-ja od mestnih občin načrtujejo ognjemet le še v Ljubljani in Murski Soboti.