Da sklep o prepovedi sklepanja pogodb velja do rebalansa proračuna, je javnosti sporočil minister Senko Pličanič, ki je tudi minister za javno upravo. Foto: BoBo
Da sklep o prepovedi sklepanja pogodb velja do rebalansa proračuna, je javnosti sporočil minister Senko Pličanič, ki je tudi minister za javno upravo. Foto: BoBo
RTV Slovenija
Sindikat novinarjev Slovenije opozarja na mogoče zaplete in programsko škodo zaradi vladnega sklepa. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Vlada je prepoved sprejela že na začetku marca, prepoved pa velja za "vse, ki se financirajo iz državnega proračuna", je dejal Pličanič, minister za pravosodje in javno upravo. Vlada je ministrstvom še naložila, da omenjene pogodbe (prek njih je bilo lani izplačanih 23 milijonov evrov) tudi pregledajo.

Nekatere novinarske pogodbe se iztečejo konec marca
Na škodljive posledice vladnega ukrepa je vlado opozoril RTV Slovenija, pismo pa je vladi in ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku poslal tudi Sindikat novinarjev Slovenije. Sindikat opozarja, da so številne pogodbe honorarnih sodelavcev sklenjene le za mesec vnaprej in da se jih veliko izteče konec marca.

Sindikat posebej opozarja na redne honorarne sodelavce, novinarje in delavce na drugih področjih, ki delajo v prikritem delovnem razmerju na osnovi redno obnavljajočih pogodb za polni delovni čas z vsemi delovnimi obveznostmi in dolžnostmi redno zaposlenih. Tako RTV kot sindikat opozarjata, da lahko z dosledno uveljavitvijo sklepa nastanejo programska škoda in druge nepredvidene posledice pri izvajanju programov javnega zavoda.

(Ne)izvrševanje dogovora o zaposlovanju
Sindikat vlado še opominja na leta 2010 sklenjen dogovor o priznavanju pravic in zaposlovanju, v katerem so se podpisniki zavezali k sklenitvi pogodb o zaposlitvi določenega števila rednih honorarnih sodelavcev, ki sodijo v prej omenjeno kategorijo dela v prikritem delovnem razmerju. Dogovor je bil podpisan na osnovi priporočil pristojnega državnozborskega odbora (ta je k reševanju na tak način pozval septembra 2009) ob sodelovanju z novinarskimi sindikati in sekcijo pogodbenih novinarjev RTV SLO ter mediaciji ministrstva za kulturo.

Dogovor je avtonomni pravni akt socialnih partnerjev, kolektivni dogovor pa za podpisnike pomeni tudi kazensko in odškodninsko odgovornost v primeru kršenja, opozarja sindikat. Vlado zato prosi, da zavod RTV Slovenija izvzame iz prepovedi sklepanja avtorskih in novinarskih pogodb, sicer bo sindikat prisiljen uporabiti pravna sredstva za pravno varstvo interesov pogodbenih novinarjev.

MIZKŠ ima RTV za izjemo
Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so že pred dnevi sicer sporočili, da RTV Slovenija ni med tistimi, ki jih prepoved sklepanja pogodb zadeva. Ministrstva so morala po naročilu vlade pripraviti sezname področij, ki jih vladni sklep ne bi zadeval.

Večina gledaliških izvajalcev ni redno zaposlenih
Poleg novinarjev bi bili med najbolj prizadetimi delavci v gledališčih, ki razen igralskega ansambla nimajo zaposlenih izvajalcev. Omejeno bi bilo tudi sklepanje pogodb za pripravo zakonov in drugih predpisov zunanjih izvajalcev.