Prvi mož ZSSS-ja Dušan Semolič bo do razpisa referenduma o malem delu skušal priti preko državnih svetnikov. Foto: MMC RTV SLO
Prvi mož ZSSS-ja Dušan Semolič bo do razpisa referenduma o malem delu skušal priti preko državnih svetnikov. Foto: MMC RTV SLO

Dušan Semolič zato v imenu delojemalcev zahteva sklic izredne seje državnega sveta, na kateri bodo odločali o zahtevi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu. V DS-ju naj bi predlog obravnavali v torek.

Za referendum potrebnih 21 glasov državnih svetnikov
Za sprejem zahteve za razpis referenduma morajo državni svetniki zbrati absolutno večino, to je 21 glasov. Dušan Semolič upa, da bodo svetniki, ki so zakon o malem delu že dvakrat zavrnili, sklep o zahtevi za referendum tudi izglasovali.

Če bo tako, bodo zbiranje podpisov, ki so ga začeli s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), ustavili, saj je zahteva po referendumu prek DS-ja po Semoličevih besedah hitrejša in lažja pot. Za ŠOS je pomembno le, da postopki glede referenduma tečejo, ne glede na to, v kakšni smeri, pa je dejala predsednica ŠOS-a Katja Šoba in dodala, da če tudi drugi posamezniki ali skupine vidijo potrebo po referendumu, "študenti nimajo nič proti".

10 tisoč podpisov 'proti' že v državnem zboru
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in ŠOS sta DZ-ju že predložila več kot 10 tisoč podpisov, potrebnih za sprožitev začetka postopka za razpis referenduma o malem delu. Možnost za zahtevo po referendumu o malem delu s podpisi poslancev so sicer napovedali v SD-ju in SNS-u, a do zdaj te pobude še ni bilo.

Poslanci so zakon o malem delu znova izglasovali v torek, s 47 glasovi za in 28 proti. Absolutna večina je bila potrebna zaradi veta državnega sveta.