Direktorji gasilsko-reševalnih zavodov si neupravičeno izplačujejo dodatek za pripravljenost. Foto: BoBo
Direktorji gasilsko-reševalnih zavodov si neupravičeno izplačujejo dodatek za pripravljenost. Foto: BoBo
Gasilci
Če želijo opravljati delo operativnega poveljnika, in ne zgolj direktorja zavoda, morajo opraviti šolo za poklicnega gasilca, opozarjajo v sindikatu. Foto: BoBo
Dodatki mamljivi za direktorje gasilskih zavodov

Na podlagi obvestil zaposlenih o nesprejemljivem izplačevanju dodatkov za pripravljenost, ki si jih izplačujejo direktorji, so na Sindikatu poklicnega gasilstva na vseh 13 gasilsko-reševalnih zavodov naslovili zahtevo za podatke o plači ter dodatkih in prispevkih predstojnikov, je pojasnil sekretar sindikata David Švarc.

Po prejetju odgovorov iz vseh 13 zavodov so po njegovih besedah ugotovili, da je bilo šest direktorjev deležnih kakšnega od neupravičenih izplačil. Najbolj bodejo v oči primeri direktorjev iz Krškega, Kopra in Celja.

Dodatki za poklicne gasilce
Nekateri direktorji si namreč izplačujejo dodatka za stalno pripravljenost in stalnost ter prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, na podlagi katerega se gasilcu za vsako leto delovne dobe priznajo trije dodatni meseci pokojninske dobe, kar mu omogoča predčasno upokojitev. Tako razkrivajo konec lanskega leta pridobljeni podatki, je dejal Švarc.

Gre za dodatka in prispevek, ki po Švarčevih besedah zaradi narave njihovega dela pripadajo in so namenjeni poklicnim gasilcem, saj so vezani na operativno opravljanje gasilske dejavnosti, s čimer pa se direktorji zavodov ne ukvarjajo.

Če želijo opravljati delo operativnega poveljnika, in ne zgolj direktorja zavoda v letu 2016, morajo opraviti šolo za poklicnega gasilca, saj pridobljeni podatki kažejo, da večina direktorjev te šole nima, so poudarili na sindikatu.

Poziv k odpravi nepravilnosti
V sindikatu so pozvali k takojšnji odpravi nepravilnosti in k prenehanju izplačevanja vseh dodatkov in prispevkov, ki ne pripadajo njihovemu delovnemu mestu. Nanje so ravno tako naslovili poziv, da do konca januarja ugotovijo višino neupravičeno izplačanih sredstev od leta 2008 ter s svetom zavoda oziroma ustanoviteljem in financerjem zavoda sklenejo dogovor o vračilu neupravičeno izplačanih sredstev.

Sindikat na poziv, da ga do 5. februarja obvestijo o višini neupravičeno izplačanih sredstev in izvedbi rešitev za popravo stanja, ni prejel odgovora, zato je predsedstvo sklenilo dogajanje prijaviti pristojnim institucijam. Obvestili so ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković. Na Računsko sodišče, protikorupcijsko komisijo (KPK) in nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa so podali prijavo.

Dodatki mamljivi za direktorje gasilskih zavodov