Skupaj bo letos iz državnega proračuna za prehrano osnovnošolcev in dijakov šlo 38 milijonov evrov. Foto: EPA
Skupaj bo letos iz državnega proračuna za prehrano osnovnošolcev in dijakov šlo 38 milijonov evrov. Foto: EPA

Učenci, ki prejemajo najvišji otroški dodatek, torej prihajajo iz socialno najbolj ogroženih družin, bodo lahko imeli še naprej v šoli brezplačno kosilo. Po podatkih ministrstva za šolstvo približno 85 odstotkov oziroma blizu 17.000 otrok iz tega prvega dohodkovnega razreda koristi omenjeno pravico.

Novela zakona o uveljavljenju pravic iz javnih sredstev, državni zbor jo je sprejel poleti lani, pa z novim letom širi število upravičencev do subvencioniranega šolskega kosila. Učencem, ki so uvrščeni v drugi dohodkovni razred, bo državni proračun kril ceno šolskega kosila v vrednosti 70 odstotkov njegove cene, učencem iz tretjega dohodkovnega razreda pa v vrednosti 40 odstotkov cene; preostanek do polne cene kosila bodo krili starši.

Gregor Mohorčič s šolskega ministrstva dodaja, da so na ministrstvu na podlagi obstoječih prijav na šolsko kosilo izračunali, koliko učencev bo upravičenih do subvencioniranega kosila. Natančnejši podatki bodo dostopni v marcu. Za subvencionirano kosilo šolarjev bo država letos namenila dodatnih osem milijonov evrov; skupaj bo letos tako iz državnega proračuna za prehrano osnovnošolcev in dijakov šlo 38 milijonov evrov.