Sogovorniki so ostali vsak na svojem bregu. Foto: MMC RTV SLO
Sogovorniki so ostali vsak na svojem bregu. Foto: MMC RTV SLO
Zakoni v DZ brez soglasja sindikatov

Predstavniki vlade, sindikatov in delodajalcev so na sestanku skušali zbližati stališča glede sprememb delovnopravne zakonodaje, ki jih načrtuje izvesti vlada. A skupnega jezika niso našli in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je po sestanku povedal, da je socialni dialog na izjemno nizki ravni. Ob tem je napovedal, da se bodo spremembam zakona o delovnih razmerjih uprli z vsemi sredstvi.

"Socialni dialog je pokazal veliko stopnjo strinjanja, razen pri zakonu o delovnih razmerjih, kjer gre za manjše spremembe, ki jih po našem mnenju v celoti odtehta novi zakon o urejanju trga dela," pa je prepričan minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Prav zato bo vlada zakona poslala v medresorsko usklajevanje.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije Igor Antauer pa meni, da je izkupiček slab, saj, kot je dejal, so bili sindikati načelno proti vsemu, z izjemo nekaterih točk zakona o urejanju trga dela.

Kaj prinašajo zakoni?
Zakon o urejanju trga dela sicer po ministrovih besedah prinaša višjo stopnjo varnosti za zaposlene in tudi brezposelne, z njim pa se povečuje krog upravičencev, čas prejemanja nadomestila za čas brezposelnosti in višina nadomestil. Poleg tega zakon uvaja še številne druge novosti, kot je na primer preventivno delovanje v primeru presežka delavcev, je pojasnil minister.

Najtrši oreh pa so spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki predvidevajo skrajšanje odpovednih rokov in znižanje odpravnin. Sindikati trdijo, da je to povsem nesprejemljivo, proti pa so tudi delodajalci.

Drugi sveženj mnogo hujši ali celo - prepozen?
Minister Svetlik se je sicer dotaknil tudi drugega svežnja sprememb zakona o delovnih razmerjih. Povedal je, da so oblikovali posebno delovno skupino, ki pregleduje zakon in ugotavlja, kje bi lahko bil drugačen. Prva izhodišča so že oblikovana, predstavljena pa bodo na posvetu pravnikov v Portorožu.

Prvi mož ZSSS-ja Semolič sicer ocenjuje, da bo prav drugi sveženj mnogo hujši, saj naj bi med drugim dodatno posegel v delovno dobo, odmore med delovnim časom in regres. Antauerja pa po drugi strani skrbi, ker naj bi se te spremembe zgodile šele jeseni.

Naprej tudi zakon o malem delu
V medresorsko usklajevanje pa roma tudi zakon o malem delu, in sicer po zadnjem sestanku premierja Pahorja s študenti prihodnji teden. Kot pravi minister Svetlik, so tu dosegli visoko stopnjo soglasja, a na strani sindikatov so se izvzeli sindikati javnega sektorja in svobodni sindikati.

Zakoni v DZ brez soglasja sindikatov