Breda Pečan je po odločitvi ustavnega sodišča dokončno izgubila bitko s Tomislavom Klokočovnikom. Foto: RTV SLO
Breda Pečan je po odločitvi ustavnega sodišča dokončno izgubila bitko s Tomislavom Klokočovnikom. Foto: RTV SLO
Tomislav Klokočovnik
Izolski zaplet je dokončno zapečaten. Naslednja štiri leta bo županoval kandidat stranke Izola je naša, Tomislav Klokočovnik. Foto: RTV SLO

Pečanova je izpodbijala izid drugega kroga lanskih županskih volitev v občini Izola. Nesporni zmagovalec volitev v Izoli je tako kljub minimalni prednosti postal Tomislav Klokočovnik. Ustavno sodišče je razsodbo utemeljilo s tem, da niso bila izčrpana vsa pravna sredstva.

Sklep, da se zavrže ustavna pritožba, je ustavno sodišče sprejelo že 9. marca, informacija pa je v javnost prišla tako pozno, ker je ustavno sodišče sklep predhodno vročilo pooblaščencu kandidatke za izolsko županjo.

V obrazložitvi sklepa so ustavni sodniki zapisali, da se lahko ustavna pritožba vloži šele, ko so izčrpana vsa redna in izredna pravna sredstva. Pritožnica je namreč po besedah ustavnih sodnikov imela možnost uveljavitve svojih ugovorov v pravnih sredstvih zoper odločitve občinske volilne komisije in izolskega občinskega sveta, česar ni v celoti izkoristila.

Ustavno sodišče še ni dokončalo dela
Pečanova je v ustavni pobudi izpodbijala odločitev upravnega sodišča, sklepa občinskega sveta občine Izola in poročilo občinske volilne komisije o izidu drugega kroga volitev za župana občine Izola.

Poleg tega je februarja na ustavno sodišče podala pobudo za oceno ustavnosti 41. člena zakona o lokalnih volitvah ter del 81. člena zakona o lokalni samoupravi. Oba zakona sta po njenem mnenju nedorečena, ustavno sodišče pa zadeve še ni preučilo.

Naslednje štiri leta bo županoval Klokočovnik
Izolska občinska volilna komisija je Tomislava Klokočovnika razglasila za župana že 9. januarja, ko je sprejela odločitev na podlagi razsodbe novogoriškega upravnega sodišča in po razveljavitvi poročila o drugem krogu županskih volitev.

Volilna komisija je pred tem ugotovila, da so bile glasovnice, prispele po pošti, neveljavne, zaradi česar se je spremenil volilni izid. Glasovnice po pošti so zmago namenile Bredi Pečan, vendar je Klokočovnik ugovarjal izidu, občinski svet pa mu je pritožbo ugodil. Pozneje se je Pečanova neuspešno obrnila tako na upravno kot na ustavno sodišče.

Breda Pečan je tako skupno prejela 4.202 glasova, Klokočovnik pa šest več, 4.208.