Elektronska pošta pa razkriva tudi, kako si je Kovačič pri Janši zlobiral mesto predsednika uprave NKBM-ja, za kar mu je bil v nadaljevanju še kako hvaležen. Foto: BoBo
Elektronska pošta pa razkriva tudi, kako si je Kovačič pri Janši zlobiral mesto predsednika uprave NKBM-ja, za kar mu je bil v nadaljevanju še kako hvaležen. Foto: BoBo
Kovačič obveščal Janšo

Nobenega dopisovanja, nobenega dogovarjanja, nisem vodil poslov, znanstvena fantastika, izmišljeno - tako je bilo do včeraj. A sveženj elektronske pošte govori vse kaj drugega. Govori, da je 60-milijonski posel potekal v tajnosti v trikotniku Matjaž Kovačič-Janez Janša-Borut Petek. Korespondenca, ki jo je uspelo pridobiti TV Slovenija, od Kovačiča k Janši se praviloma začne s: kot sva govorila, kot sva se dogovorila, kot ste mi nakazali, kot ste mi osebno naročili ...

31. avgust 2006 - Kovačič piše Janši na strankarski, torej SDS-ov, naslov. Prosi ga za termin, da bi mu predstavil hrvaški posel. Da je vreden okoli 100 milijonov in politično občutljiv - nakup 100 kilometrov hrvaške obale. To je bilo štiri mesece za tem, ko je Kovačič osebno odobril prvo posojilo za nakup zemljišč oziroma podjetij na Hrvaškem.

"Nekaj detajlov sem povedal tudi Borutu. Sedaj vemo za ta projekt trije v banki (članica, operativec in jaz) in Borut. Menim, da je potrebno, da vam ga osebno predstavim in pridobim načelno soglasje lastnika."

Sedem mesecev pozneje Kovačič Janši že poroča o hrvaški zadevi: "Danes zvečer imam sestanek na temo akvizicije na HR, o kateri sva govorila na letalu. Bom sproti obveščal, kako stvar teče. Ostalo urejujem z Borutom."
Le dva dni po tem elektronskem sporočilu piše podrobnosti o ceni in izvedbi posla, ki se bo gibal okoli 60 milijonov evrov, in o težavah, ki jih lahko pričakujejo na Hrvaškem. "Moji inicialni razgovori v HR so bili uspešni, našel sem dve potencialni poslovni priložnosti, preko katerih bi lahko izvedli akvizicijo, o kateri sva govorila."

Janšo opozarja, da je transakcija mogoča le, če bo izvedena takoj in s popolno podporo nadzornega sveta.
"Nujno zagotoviti POPOLNO TAJNOST dejanj, saj imamo slabe izkušnje z držanjem tajnosti v našem NS. Zadržati tekoče dobičke 2006 v kapitalu NKBM zaradi kapitalske ustreznosti za samo transakcijo. Potrebno vam je predstaviti, kaj bomo delali v teku transakcije v izogib dvomov v transparentnost transakcije, ki mora potekati v popolni zaupnosti, oz. potrdite mi, ali je Borut tisti, s katerim naj usklajujem ta dejanja (z njim o tej temi še nisem govoril, saj ste mi to naročilo rekli direktno in seveda s tem ohranjam zaupnost takega naročila). Prosim za odgovor/odobritev, saj bom v 7-10 dneh imel preliminarne podatke …"

Petek vezni člen
Vez med Kovačičem in Janšo je bil tudi v teh poslih Borut Petek, zaupnik in sekretar v kabinetu Janeza Janše. Večina elektronske pošte, razen tiste z oznako zaupno, je bila naslovljena tudi nanj.
Da je bil prav Kovačič pobudnik in vodja hrvaškega posla ter da ga je osebno vodil, poleg dopisovanja z Janšo dokazuje tudi obveščanje Boruta Petka in direktorja KBM Projekta Tomislava Blagusa glede nakupa zemljišča Kovačič o tem: "V funkciji predsednika nadzornega sveta sem se s tem zagotovo ukvarjal."

Tesni in zaupni odnosi med Kovačičem in Janšo so se začeli z Janševim prihodom na oblast, ki je za direktorja NKBM-ja postavil prav Kovačiča. Tudi to razkriva korespondenca med njima.

Začne se januarja 2005 z lobiranjem Kovačiča za direktorski stolček, ko se je na mariborski Zlati lisici želel srečati s takratnim finančnim ministrom Andrejem Bajukom. V uvodu se opravičuje za poslano sporočilo:
"Upam, da tak način komunikacije ni nevljuden. Po nekaterih informacijah bo finančni minister v MB v soboto ali nedeljo na tekmi za Zlato lisico. V kolikor bi menili, da je ustrezno srečanje z njim ali kratek razgovor glede tem, ki sva jih diskutirala, sem na voljo. V kolikor vam ne odgovarja, da vas nadlegujem na tak način mi, prosim, brez oklevanja sporočite."

Nekaj ur pozneje Janša Kovačiču odgovori: "Bom preveril in če gre v MB, mu bom rekel, naj se dobi z vami."

Janša ga je miril
Dva meseca pozneje, ko Kovačič očitno še ni dobil politične potrditve, Janši spet piše:
"Prosil bi vas za vaše stališče glede mojega nadaljnjega službovanja v Novi KBM. Formalne spremembe so se že začele in logično bodo spremembe tudi v upravi. Na razgovoru pri vas ste mi neformalno nakazali ponudbo, ki bi mi jo bila vaša vlada pripravljena predstaviti glede mojega nadaljnjega dela. V kolikor še vedno menite, da bi bila moja vloga v nadaljnjem razvoju NKBM takšna, kot ste mi jo nakazali v razgovoru, bom zelo vesel. V kolikor pa je situacija takšna, da so se zadeve spremenila, bi vas prosil za odkritost."

Janša ga pomiri: "Moje stališče se ni spremenilo. Takoj, ko bo mogoče, se dobimo skupaj z MF."

Iz dokumentacije, ki jo imamo, izhaja tudi, da je bil Kovačič Janši v nadaljevanju še kako hvaležen za ustoličenje na vrh NKBM-ja.

Kovačič obveščal Janšo