Kovačič naj bi čakal na eksplicitno odobritev Janeza Janše, ki je takrat vodil slovensko vlado. Foto: BoBo
Kovačič naj bi čakal na eksplicitno odobritev Janeza Janše, ki je takrat vodil slovensko vlado. Foto: BoBo
V hrvaškem poslu je po ugotovitvah preiskovalcev poniknilo 28 milijonov evrov, NKBM pa je bil močno oškodovan. Foto: BoBo

"V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočamo, da je na pristojno Okrožno sodišče vložena zahteva za preiskavo zoper 5 fizičnih oseb zaradi kaznivega dejanja po 244/1. in 2., v zvezi 25. členom Kazenskega zakonika (KZ) in zaradi kaznivega dejanja po 244/1. in 2. v zvezi s 27. členom KZ," so nam odgovorili na specializiranem državnem tožilstvu.

Od ovadenih je za zdaj po naših informacijah preiskava vložena za nekdanjega direktorja uprave banke Matjaža Kovačiča, in sicer za zlorabo položaja. S spornimi dejanji naj bi bila druga največja slovenska banka oškodovana za 30 milijonov evrov, za pomoč pri zlorabi položaja pa bodo preiskovali še člana uprave Manjo Skernišak in Borisa Cekova ter izvršna direktorja Igorja Šujico in Alojza Jarca. Ovadenih je bilo tudi pet hrvaških državljanov, ki so osumljeni pranja denarja pri NKBM-jevih poslih.
Za 5-krat preplačano, milijone vzela noč
V letih 2006 in 2007 je NKBM odobril 60-milijonsko posojilo svoji hčerinski družbi KBM Projekt za nakup projektnih družb oziroma zemljišč na Hrvaškem. Na toliko je bila ocenjena vrednost kupljenih nepremičnin, zemljišča pa so bila nato preplačana tudi do 500 odstotkov. Poslov ni bilo, za 28 milijoni evrov pa je izginila vsaka sled. Pet milijonov je domnevno končalo na računih švicarske banke Credit Suisse.

Posla pa se drži še ena sumljiva okoliščina: elektronska pošta, ki so jo zasegli preiskovalci, razkriva, da sta se o njem v zaupnosti pogovarjala in dogovarjala Kovačič in tedanji predsednik vlade Janez Janša.
Kovačič Janši: Predstaviti vam bo treba, kaj bomo delali, da bo popolnoma tajen posel videti transparenten
Kovačič je Janšo o hrvaškem poslu najprej obveščal na vladni naslov, potem pa se je njuna korespondenca preselila na Janšev strankarski, SDS-ov elektronski naslov, od koder je tudi prejel Janševe odgovore. V dopisih Kovačič Janši pojasnjuje več mogočih izpeljav posla, da ga je treba izpeljati mimo vseh nadzornih in bančnih organov, in kar je najpomembnejše - v strogi tajnosti.

Kovačič Janši tudi sporoča, da je treba denar čim prej spraviti na Hrvaško in da zato potrebuje čimprejšnje njegovo, torej Janševo, eksplicitno odobritev. Vsebina elektronske korespondence pa razkriva tudi, da sta se o hrvaških poslih pogovarjala tudi v živo in da so naročila prenesena tudi neposredno.

Kovačič namreč spomladi 2007 v enem izmed sporočil Janši piše: "Potrebno vam bo predstaviti, kaj bomo delali v teku transakcije v izogib dvomov v transparentnost transakcije, ki mora potekati v popolni tajnosti". Pri tem Kovačič Janšo prosi, naj mu potrdi, "ali je Borut (Petek; op. a.) tisti, s katerim naj usklajuje ta dejanja". "Z njim o tej temi še nisem govoril, saj ste mi to naročilo rekli direktno in seveda s tem ohranjam zaupnost takega naročila." Vlogo posrednika med Kovačičem in Janšo je očitno igral Borut Petek, administrator v Janševem kabinetu. Večina elektronske pošte med Kovačičem in Janšo, razen tiste z oznako strogo zaupno, je bila naslovljena tudi nanj.
Kovačič potrdil dopisovanje z Janšo, Janša pa, da je izmišljeno
Kovačič je že lani priznal, da je bil v stiku s tedanjim predsednikom vlade, ker se je leta 2005 pritožil nad delom nadzornega sveta. "Drugega se ne spominjam, ne morem pa stoodstotno zatrditi, da drugega ni bilo," je takrat za TV Slovenija povedal Kovačič. O pogovorih je NPU izprašal tudi Janšo, a se jih ta ne spominja. Iz SDS-a pa so takrat sporočili, da je trditev o dopisih med Kovačičem in Janšo glede odobritve 60-milijonske transakcije mimo nadzornih organov in s soglasjem predsednika vlade izmišljena.

Eugenija Carl, TV Slovenija