Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Tarča že tretjič v zadnjih tednih obravnava temo spornega nakupa stavbe na Litijski, ki je prerasel v koalicijsko krizo in sprožil obračun v stranki SD, kakršnega ne pomnimo. Padajo hude obtožbe o lažeh, manipulacijah, organizirani združbi posameznikov in korupciji.

V studiu so bili Dominika Švarc Pipan in Aleksander Jevšek – ministra SD-ja, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) ter Ivan Simič, nekdanji direktor Fursa, kjer sta bila v službi tudi oba uradnika, ključna akterja pri poslu – eden je iz vrst SD-ja, drugi pa je kader in nekdanji član SDS-a. V SDS-u, kjer so vložili interpelacijo zoper Dominiko Švarc Pipan, so gostovanje tik pred oddajo odpovedali.

Sorodna novica Ministričina analiza nakupa sodne stavbe izpostavlja številne nenavadnosti

Kdo vse je nenadoma zamenjal telefon in zakaj?

Kot so odkrili v Tarči, so ključni ljudje v zgodbi nakupa sporne stavbe nenadoma vsi zamenjali mobilne telefone. "Takrat sem začela sumiti, da se tukaj nekaj dogaja v zakulisju. Na dan vaše prve Tarče 11. decembra sem najprej na Signalu zaznala sporočilo, da se je varnostna številka mojega stika Klemna Žiberta spremenila. To običajno pomeni, da je oseba zamenjala telefonski aparat. Začela sem se čuditi, ko je naslednje jutro po vaši prvi Tarči in mojem nastopu tukaj zgodaj zjutraj enako sporočilo o spremembi varnostne številke prišlo tudi za državnega sekretarja Šoltesa (Igor Šoltes, op. n.) in le malo za tem tudi za generalnega sekretarja ministrstva, gospoda Gojkoviča (Uroš Gojkovič, op. n.)," je v Tarči glede sodelavcev ministrstva, ki so po prvi Tarči, ki je odkrivala ozadje spornega nakupa stavbe, hitro zamenjali mobilne telefone, dejala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Četrti človek, ki je v tem času zamenjal telefon, pa je vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček.

Sorodna novica Golob: Ministrica ni kdor koli, obtožbe so resne in moja dolžnost je, da jih preverim

"Naivno je, če kdo misli, da bo z zamenjavo telefona rešil vsa vprašanja in obremenitve. Verjamem, da v tem primeru to ni bil razlog za menjavo telefonov. Sam imam svoj telefon že 15 let, ker nimam težav. Zato se mi zdi, da je to v enem delu mogoče res naključje. V drugem delu pa razumem – čeprav sem s to informacijo prvič seznanjen danes –, da je bil zaradi posledic vsega, kar se je dogajalo okoli te t. i. afere, to tudi mogoče eden izmed varnostnih ukrepov. Torej ne zaradi občutka krivde, ampak zaradi česa drugega," je na voditeljičino vprašanje, kako nenavadno je, da so kar štirje ljudje v tej zgodbi na hitro zamenjali mobilne telefone, odgovoril Aleksander Jevšek.

Dominika Švarc Pipan Foto: Televizija Slovenija
Dominika Švarc Pipan Foto: Televizija Slovenija

Sicer pa zakaj ministrica nepravilnosti ni prijavila že prej, se je vprašal Jevšek. "Zakaj kot ministrica za pravosodje, kot doktorica pravnih znanosti ni upoštevala določbe kazenskega zakonika, ki je zelo jasna. Funkcionar je dolžan nemudoma prijaviti kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, tožilstvu ali policiji. Verjamem, da ima stike na tožilstvu, in zdaj ko to poslušam, se mi zdi nenavadno, kot državljanu in ministru, da iz dneva v dan ugotavlja nova dejstva, ki so se dogajala na njenem ministrstvu. Kako je to mogoče," je ministrici očital Jevšek.

Žibert na ministrstvu in zakaj se Šoltes ne javlja?

Ministrica je govorila tudi o sestanku SD-jevega sekretarja pri sekretarju ministrstva, o katerem, kot je dejala, ni vedela ničesar. "Gospod Klemen Žibert je bil na obisku pri državnem sekretarju Šoltesu 13. decembra. Ta obisk ni označen v urniku sekretarja Šoltesa, kar sem danes znova preverila, je pa evidentiran v dokumentaciji pravosodnega ministrstva. Evidentirano je, da je bil pri Šoltesu. Doktor Šoltes mi tega obiska ni nikoli omenil. Sama sem bila v času obiska na seji DZ-ja, je nadaljevala Dominika Švarc Pipan in dodala, da ji Žibert nikoli ni ničesar povedal o omenjenem sestanku.

Aleksander Jevšek. Foto: Televizija Slovenija
Aleksander Jevšek. Foto: Televizija Slovenija

"Ne vem, kakšna je bila tema. Šoltesa skušam priklicati ali prek SMS-sporočil dobiti že ves dan, da bi mi pojasnil, ali je Žibert bil pri njem ali ne in zakaj," je še dejala Dominika Švarc Pipan in dodala, da se ji Šoltes žal ne javlja. "Dan po sestanku, 14. decembra, je nato služba za pravne zadeve svoji ekipi naročila, naj nadaljuje pripravo pogodbe za nakup Litijske, čeprav v tistem času ni bilo še nobenega pogovora z ministrstvom za finance o sredstvih," je poudarila ministrica in dodala, da se ji to zdi čudno.

Je generalni sekretar Žibert presegel svoja pooblastila ali gre za kaj več? "To morajo razkriti kriminalisti. Nimam pristojnosti za ta del preiskovanja zadeve, menim, da je popolnoma neustrezno, da generalni sekretar kakšne stranke operativno sodeluje pri pridobivanju sredstev od ministrstva za finance, to se mi zdi nezaslišano," je odgovorila na voditeljičino vprašanje.

Jevšek: Generalni sekretar ne more vplivati na izvedbo posla

"Generalni sekretar stranke je drugi mož stranke, izvoljen na kongresu. Generalni sekretarji koalicije se dobivajo enkrat tedensko, v okviru koalicije, kjer preverjajo uresničevanje koalicijske pogodbe. To je politično dejstvo. Uresničevanje koalicijske pogodbe pa je tudi izvajanje konkretnih operativnih nalog. Generalni sekretar ne more vplivati na konkretno izvedbo posla, na izbor in odločitev o poslu, kaj šele na podpis pogodbe," pa je Jevšek odgovoril na vprašanje, ali se mu zdi vmešavanje SD-jevega generalnega sekretarja v posel primerno.

Dominika Švarc Pipan: Če bi vedela, da gre za vpletanje stranke, ne bi podpisala

"Če bi vedela, da gre za vpletanje stranke, bi na to opozorila in gotovo te pogodbe ne bi podpisala," je zatrdila Dominika Švarc Pipan in dodala, da so projekt sicer vodile strokovne službe in da sama ni vedela, da je bil generalni sekretar SD-ja Žibert na ministrstvu.

"Sama sem pogodbo podpisala, za podpis sem objektivno odgovorna, če je kaj šlo narobe. Je pa res, da bi očitno ostalo samo pri tem, da je kriva ministrica, ker je podpisala pogodbo, vse drugo pa je bilo dobro in ničesar ne bi nikoli izvedeli, če ne bi vi začeli raziskovati (Tarča, op. n.) in predvsem jaz s svojo najožjo ekipo," je Dominika Švarc Pipan izpostavila, da bi stranka SD rada vso krivdo prevalila nanjo.

Dominika Švarc Pipan: Vodstvo SD-ja "nekaj ali nekoga ščiti"

"Zanima me, s čim je stranka SD prevzela odgovornost, nihče ni odstopil. Generalni sekretar ministrstva ni odstopil, sama sem predlagala njegovo razrešitev, ko sem ugotovila njegove nepravilnosti. Predsedstvo nastavlja in odstavlja ministre, to je v nasprotju z ustavo, ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade, ne pa predlog predsedstva neke stranke. To kaže na izjemno strankokratsko razumevanje politike … Zanima me tudi, zakaj se tako mudi. Odzivi vodstva stranke, tudi predsednice Fajon, govorijo sami zase," je sklenila Dominika Švarc Pipan in namignila, da "nekaj ali nekoga ščitijo".

"Po zakonu sem dolžna zavarovati dokaze, vsaj do prihoda kriminalistov, niso še prišli, dolžna sem poskrbeti, da preprečim, da vse pometejo pod preprogo, in ostajam, dokler se to ne razčisti," je napovedala Dominika Švarc Pipan in dodala, da je njen cilj razkriti sistemsko korupcijo.

Jevšek: Občutek imam, kot da ministrica s 'pajsarjem' odpira omare

"Imam občutek, kot da ministrica po ministrstvu hodi s 'pajsarjem' in odpira omare ter pridobiva dokumentacijo. Na ministrstvu je NPU, ki opravlja preiskovalna dejanja. Ministrica s tem, ko govori, da daje dokumente novinarjem in jih tudi odnaša iz hiše, stoji na tankem ledu, kajti na glavni obravnavi se lahko zgodi, da bo kateri od teh dokazov okužen," se je na ministričine besede odzval Jevšek.

"Spoštovani minister, informacije javnega značaja so to in to veste," mu je odvrnila Dominika Švarc Pipan.

Urška Klakočar Zupančič: Naj gniloba priplava ven

Urška Klakočar Zupančič. Foto: Televizija Slovenija
Urška Klakočar Zupančič. Foto: Televizija Slovenija

Predsednica DZ-ja, članica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, je dejala, da bi sama na mestu ministrice vztrajala na položaju do trenutka, ko bi bile zadeve zanjo razčiščene z vidika moralne in politične odgovornosti – ne pa kazenske, saj so za to pristojni organi pregona. Klakočar Zupančič tudi verjame, da imajo vse stranke koalicije interes, da se to razišče, ker če je kaj gnilega v naši deželi, "naj ta gniloba priplava ven". Sprašuje se tudi, zakaj se SD-ju tako mudi z zahtevanim odstopom ministrice.

Za Simiča nakup ni tako slab

Davčni strokovnjak, nekdanji direktor Fursa Ivan Simič, je ministrico pozval k odstopu. Absurdno se mu zdi, da ne prevzame odgovornosti in izvaja pritiske na sodelavce, s katerimi bi morala sodelovati. Poudarja, da morajo obsojati sodišča in da so zaposleni na ministrstvu tudi ljudje, ki imajo svoje družine, ki so zdaj pod hudim pritiskom. Zatrdil je, da je bila ministrica že 5. oktobra seznanjena z nakupom, da je bilo na sestanku devet oseb in da je ministrica že takrat naročila podrejenemu, naj poišče denar za nakup. Simič tudi meni, da nakup ni tako slab s ceno 1500 evrov na kvadratni meter in z okvirno 850 evrov na kvadratni meter za obnovo.

Ministrica je zavrnila navedbo, da naj bi bila 5. oktobra seznanjena z nakupom. Takrat je bila seznanjena z elaboratom, in ne s specifikami projekta. Po lastnih besedah je bila nad elaboratom navdušena, saj je prikazoval odlično ekonomsko upravičenost za prehod iz gradnje sodne palače v odkup prostorov. A tedaj ni vedela, da je bil elaborat "prirejen natančno enemu projektu", to je po lastnih besedah ugotavljala šele te dni. Ugotovila je, da je nastalo kar deset različnih različic elaborata, da je vseboval številne napačne ali prirejene podatke. Po navedbah ministrice gre za poneverbo dokumenta in goljufijo. Pod elaboratom so bile podpisane tudi tri strokovnjakinje, ki so končno različico elaborata "prvič videle prejšnji petek" in takoj zatem poslale elektronsko sporočilo, naj se njihovo ime odstrani z dokumenta.

Ivan Simič. Foto: Televizija Slovenija
Ivan Simič. Foto: Televizija Slovenija

Predstavnik SD-ja Aleksander Jevšek je do ministrice nastopil izjemno kritično. Dejal je, da bi morala zadevo sama preveriti, si nepremičnino ogledati, poskrbeti za cenitev kupca. Jevšek meni, da bi ministrica morala prevzeti odgovornost za to "šlamastiko", ki je vrgla senco tako na vlado kot na SD, in odstopiti. Jevšek je poudaril, da je Dominika Švarc Pipan v trenutku, ko je začutila, da se ji trese stolček, krivdo prevalila na sodelavce in se predstavila kot žrtev sistema.

Predstavnik SD-ja sicer razume, da si predsednik vlade lahko vzame čas, da se pogovori z vsemi vpletenimi in si ustvari mnenje, ministrica pa bi morala – to je še enkrat poudaril – prav zato, da se lahko zadeva razčisti, odstopiti ali pa bi jo moral odstaviti sam premier, in to čim prej.

Zavrnila ponudbe, da ji "uredijo" novo službo

Voditeljica oddaje Erika Žnidaršič je ministrico izzvala z vprašanjem, kaj je z domnevno ponudbo za službo v organizaciji Uefa, ki naj bi ji jo urejal generalni sekretar SD-ja, in to domnevno na njeno pobudo. Dominika Švarc Pipan je to v smehu zavrnila, rekoč, da njen življenjepis dokazuje, da se ji za zaposlitev ni treba bati. V podkrepitev svoje drže je navedla nekaj primerov. Po koncu mandata prejšnje vlade Marjana Šarca je bila rizično noseča in brez službe. Takratni generalni sekretar stranke Dejan Levanič ji je dejal, da ji bo poskušal nekaj urediti, službo so ji ponujali na DRI-ju in ve se, kdo so tam ključni kadri, je navedla. Nato je po lastnih besedah bolj iz radovednosti šla na razgovor na DRI, dejala direktorju, da ni zastonj kosila, in zavrnila zaposlitev. Podobno je bilo tudi v tem primeru, je nadaljevala. 21. januarja jo je generalni sekretar vabil na sestanek glede možnosti, da bi ji uredili neko službo, če odstopi, češ da ji bodo krili hrbet, kot so še vsakomur doslej. Sporočila mu je, naj je ne kliče in da ne sprejema takšnih ponudb, je opis dogajanja končala Dominika Švarc Pipan.

Predstavnik SD-ja Aleksander Jevšek je dejal, da o takšnem ravnanju znotraj stranke ne ve ničesar in da takšnih praks ne pozna. Glede dogajanja v stranki je dodatno razkril, da se postopek za izključitev Dominike Švarc Pipan še ni začel. Obenem je poudaril, da so razmere v stranki napete, da prejemajo ogromno sporočil članstva in da res pričakujejo, da bo stališče SD-ja spoštovano. Sicer pa Jevšek verjame, da bo te epizode kmalu konec in da se bodo v koaliciji lahko posvetili skupnim nalogam.

Urška Klakočar Zupančič je v zaključku oddaje ponovila stališče, da se ne mudi, saj se takšne zadeve ne smejo pomesti pod preprogo, da je treba razčistiti vse okoliščine in se na koncu odločili s trezno glavo. Na vprašanje o možnosti odhoda SD-ja iz koalicije je odgovorila, da o tem sploh ne želi razmišljati in da verjame, da bodo "dobro delali naprej".

Ivan Simič pa se je v zaključku oddaje samo še vprašal, kaj sploh davkoplačevalci plačujemo.