Premier Golob in zunanja ministrica Fajon na skupnem poletu v Bruselj o usodi ministrice Dominike Švarc Pipan nista govorila. Foto: BoBo
Premier Golob in zunanja ministrica Fajon na skupnem poletu v Bruselj o usodi ministrice Dominike Švarc Pipan nista govorila. Foto: BoBo

"Dogovorjeni smo, da se bomo o tem pogovarjali, ko se vrnemo v Slovenijo," je povedal premier Robert Golob, ki je že zaprosil za dodatna pojasnila in dokaze tako pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan kot stranko SD.

Premier Golob na vrhu voditeljev EU-ja v Bruslju. Foto: Vlada flickr
Premier Golob na vrhu voditeljev EU-ja v Bruslju. Foto: Vlada flickr
Sorodna novica Objektivna odgovornost na žaru

Po spornem nakupu stavbe za sodišče v Ljubljani še vedno ni jasno, kakšna bo usoda ministrice za pravosodje Švarc Pipan. K odstopu jo je pozvala kar njena stranka SD. Predsednica Tanja Fajon ji očita, da manipulira in laže, od predsednika vlade Goloba pa pričakuje, da bo predlagal njeno razrešitev.

Fajon je v sredo tako premierju Golobu "toplo svetovala", naj spoštuje stališče SD-ja in Švarc Pipan odslovi. "Sicer smo lahko v resni zagati in se bomo morali v koaliciji pogovoriti, kako naprej," je opozorila.

Golob želi razčistiti, kaj se je dogajalo na ministrstvu

Premier Golob na drugi strani vztraja, da želi pred morebitno razrešitvijo ministrice razčistiti, kaj se je pravzaprav dogajalo v povezavi s spornim nakupom na ministrstvu, zato bo nadaljeval sestanke z vsemi akterji, je napovedal. Po njegovem mnenju bi bilo najhuje, če bi se odzval prehitro. "Potem pa bi se izkazalo, da so obtožbe v velikem delu res resnične, tega si res ne želim," je dodal.

"Ministrica za pravosodje ni kdor koli, obtožbe, ki jih je izrekla, so zelo resne, moja dolžnost kot predsednika vlade pa je, da na te obtožbe dobim odziv koalicijske partnerice, ali so resnične ali ne, in na drugi strani, da jih ministrica podkrepi z dokazili," je v Bruslju komentiral Golob.

Švarc Pipan in predstavniki SD-ja so se v preteklih dneh sicer že soočili tudi v premierjevi prisotnosti. "In moram reči, da je bilo kar zoprno," je dejal Golob.

Sorodna novica Švarc Pipan: Prevzemam objektivno odgovornost glede nakupa sodne stavbe, vendar ne bom odstopila

Švarc Pipan: V korupcijo vpleteni tudi člani SD-ja

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je namreč pred sredno sejo vlade dejala, da je preverjanje posla z nakupom sodne palače pokazalo, da gre, kot kaže, za načrtno protipravno delovanje organizirane skupine ljudi, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije z namenom pridobitve protipravne koristi.

"Ne gre samo za posamezne uradnike ministrstva, tudi člane stranke SDS, ampak žal tudi za člane stranke SD. Predsednica Tanja Fajon je včeraj povedala, da je očitno ne samo normalno, ampak celo pričakovano, da se je generalni sekretar stranke vmešaval v projekte in delo ministrstev, kot sem ugotovila ob številnih dokumentih in indicih ter dokazih v preteklih dneh, je točno to počel tudi v tem primeru," je dejala.

Švarc Pipan: Ne bom odstopila

Pravosodna ministrica Švarc Pipan je dejala, da je nad besedami predsednice SD-ja Fajon zgrožena in da ne misli odstopiti, saj da bodo potem stvari ostale nerazčiščene, nečedni posli pa se bodo nadaljevali. "Sama sem nad izjavo predsednice stranke preprosto zgrožena, saj gre za nezakonito in nesprejemljivo ravnanje, ki odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se moramo boriti z vsemi sredstvi. Sama kot ministrica seveda prevzemam objektivno odgovornost, saj sem pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, pošteno in z dolžno skrbnostjo. Danes vem, da ni bilo tako – da so mi načrtno lagali, prirejali in prikrivali podatek. Zato menim, da če v tem trenutku odstopim, se bodo takšne zgodbe nadaljevale, na tem področju pa se ne bo nič spremenilo," je poudarila. Ponovila je, da si interpelacije na neki način želi, saj bi lahko "mirno, v živo, pred kamerami, brez motenj ali montaž povedala vse, kar so izvedeli do zdaj in kar še bodo".

Sorodna novica Tanja Fajon: Če se odločitve stranke ne spoštujejo, smo lahko v resni zagati

Fajon: Na predsedniku vlade je, da spoštuje našo odločitev

Fajon je v Odmevih v sredo dejala, da se ji ne zdi na mestu, da ministrica s prstom kaže na druge. "Mislim, da smo že malo pozabili, da je ministrica podpisala štiristransko pogodbo o osemmilijonskem nakupu. Danes na njenem mestu kazati, da so krivi uradniki, člani drugih strank, tudi člani naše stranke ... Mislim, da ne ministrica, ne jaz, ne predsednik vlade in ne kdor koli nismo v službi odgovarjanja oziroma iskanja odgovornosti. Mi smo prav zato prevzeli objektivno odgovornost, da lahko tisti, ki so za to pristojni, tudi odločijo. Iskreno, če kdo, si jaz v tej stranki najbolj želim, da za kogar koli se bo izkazalo, da je kakor koli bil vpleten ... Ampak zato so organi. Med sabo bomo znali razčistiti. Ampak danes pa je na predsedniku vlade, da spoštuje našo odločitev," je Fajon ponovila pričakovanje, da bo premier Golob spoštoval odločitev SD-ja in predlagal razrešitev ministrice Švarc Pipan.

"... ta hip nima več zaupanja stranke. Objektivno odgovornost mora prevzeti. Naš minister Han je zelo dobro povedal: zdaj kazati s prstom na druge, sam pa ne biti v položaju sprejeti odgovornost, se zdi, kot da se oklepaš položaja, mogoče tudi zato, da bi bil v položaju, da lahko kako stvar morda tudi prikriješ. Sama tega ne vem in tega ne želim na tem mestu komentirati," je še dejala Fajon.

Fajon ne izključuje možnosti, da bi kdo podal predlog za izključitev Švarc Pipan iz stranke. Po informacijah STA-ja pa v SD-ju za zdaj takšnega predloga še niso prejeli.

Premier vztraja, da za razrešitev ministrice Dominike Švarc Pipan potrebuje več podatkov