Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Časopis Delo navaja, da je že spomladi mogoča zamenjava domnevnih vohunov za osebo ali več oseb, ki so zaprte v ruskih zaporih.

Za izpustitev katerih zapornikov si Zahod najglasneje prizadeva?

Sorodna novica Sodišče v Moskvi ameriškemu novinarju Gershkovichu podaljšalo pripor za dva meseca

Washington in Moskva sta leta 2010 na dunajskem letališču izvedla eno največjih izmenjav vohunov, pa tudi eno redkih, ki je bila razkrita javnosti. Koliko vohunov je trenutno zaprtih po svetu, ni jasno, je pa jasno, za čigavo izpustitev iz ruskega pridržanja si prizadevajo Američani.

"Na začetku decembra smo predlagali, da bi zagotovili izpustitev Paula Whalena in Evana Gershkovicha," je pred kratkim dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, Matthew Miller.

Nekdanji ameriški marinec Whalen je zaradi vohunjenja obsojen na 16 let zapora, novinarja Wall Street Journala Gershkovicha pa sodba še čaka. Ameriški mediji so po smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega razkrili, da naj bi pred tem potekala pogajanja o zamenjavi Whalena, Gershkovicha in Navalnega za agenta ruske obveščevalne službe Vadima Krasikova, ki je zaprt v Nemčiji in ga Rusi čim prej želijo nazaj.

Sorodna novica Prijeli domnevna ruska vohuna v Sloveniji. Tanja Fajon: MZZ v zvezi z aretacijo ne vodi aktivnosti.

Nemška vlada zadeve ni želela komentirati. Dogovarjanje držav o tovrstnih izmenjavah je namreč navadno del tihe diplomacije in pogajanj, informacije običajno ne uhajajo v javnost.

"Običajno sploh nočemo komentirati, ker nočemo ogroziti rezultatov zelo občutljivega dela," je pojasnil Miller.

Koga bi lahko Evropa ali ZDA rešile ruskega zapora v zameno za par z argentinskim potnim listom, ki je v priporu v Ljubljani, je odvisno tudi od tega, ali bosta domnevna vohuna pravnomočno obsojena in za koliko let. Invazija Rusije v Ukrajini in posledično izgon ruskih obveščevalcev z veleposlaništev v evropskih mestih je Moskvo prisilo, da je razširila vohunsko mrežo po Evropi, še svarijo poznavalci.

Domnevna ruska vohuna še v priporu