Srbskemu časopisu se zdi na posnetku očitno, da so streljali na vojake, ki so se predali. Foto: RTV SLO
Srbskemu časopisu se zdi na posnetku očitno, da so streljali na vojake, ki so se predali. Foto: RTV SLO
Streljanje na posnetku naj bi bilo razločno. Foto: RTV SLO

Srbsko tožilstvo pravi, da posnetek avstrijske televizije ORF prikazuje dramatično streljanje vojakov JLA-ja, ki so se predajali z belimi zastavami. Ob tem dodajajo, da naj bi to bil prvi vojni zločin v nekdanji Jugoslaviji.

Srbsko tožilstvo naj bi se za ta korak odločilo zaradi tožb slovenskih osamosvojiteljev, ki Nevo Miklavčič Predan tožijo zaradi obrekovanja. Predstavnica Helsinškega monitorja Slovenije je namreč trdila, da se je na mejnem prehodu Holmec zgodil prvi vojni zločin ob razpadanju nekdanje Jugoslavije.

Snemalec v Beograd?
Blic je zapisal, da je na posnetku avstrijske televizijske postaje iz leta 1991 razločno videti, kako pripadniki slovenske teritorialne obrambe streljajo v tri jugoslovanske vojake. Tožilstvo bo dalo posnetek v oceno izvedencem, v Beograd pa naj bi na pogovore povabili tudi snemalca avstrijske televizije, ki je bil očividec dogodka.

Kučan si je premislil
Časnik je spomnil še, da se je pokojni jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević pred haaškim sodiščem med nastopom Milana Kučana skliceval na ta posnetek. Kučan je zanikal, da so streljali na vojake, a si je po predvajanju posnetka premislil.