Ministrstvo za zdravje naj bi v svoj investicijski program že umestilo tudi nakup mobilne enote, računalniškega sistema za shranjevanje mamogramskih slik in sistem za stacionarno enoto v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje naj bi v svoj investicijski program že umestilo tudi nakup mobilne enote, računalniškega sistema za shranjevanje mamogramskih slik in sistem za stacionarno enoto v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Inštitut za varovanje zdravja
Preventivni programi za zgodnje odkrivanje in preprečevanja raka naj bi v prihodnosti delovali por okvirjem Inštituta za varovanje zdravja. Foto: RTV SLO

Tako naj bi preprečili morebitno ustavitev programov, ki ne delujejo na državni ravni, predvsem programa Svit (za zgodnje odkrivanje raka na danki in debelem črevesu), ki je umeščen pod okrilje Zdravstvenega doma Ljubljana.

Ministrstvo v Zdravstvenem domu Ljubljana namreč nima ustanoviteljskih pravic, zato bi bilo treba programe premestiti na inštitucijo na nacionalni ravni, je za Delo povedala vršilka dolžnosti direktorja direktorata za javno zdravje Mojca Gruntar Činč. Poudarila je, da ne gre za nezaupanje zdravstvenemu domu, dodala pa je, da je bil direktorat konec lanskega leta obveščen, da zaradi nesoglasij znotraj zdravstvenega doma prihaja do zastojev v programu.

Svit naj bi o težavah že julija lani obvestil takratno ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič. Gruntar Činčeva je dejala, da ministrstvo za težave ni izvedelo takrat, ampak šele konec leta, ko je program Svit že tri mesece stal in ni vabil ljudi na preventivne preglede.

Svit naj bi imel težave tudi zaradi računalniških programov. Potem ko so za računalniško podporo porabili najmanj 86.600 evrov (po pisanju Dela so pogodbo sklenili s podjetjem uslužbenke Svita), pa program zaradi vpeljave novega izvajalca zdaj ne deluje, kar je tudi vzrok za to, da Svit trenutno ne dela.

Kdo bo plačeval zdravnike?
Težave je Svitu povzročalo tudi plačevanje zdravnikov, saj to ni urejeno v okviru javnega sistema, kjer je zaposlena večina slovenskih kolonoskopistov. Obstaja nevarnost, da bodo morali zdravniki preglede opravljati v okviru zasebnih podjetij, je opozoril Borut Štabuc iz gastroenterološkega oddelka UKC-ja. Neplačevanje zdravnikov je tudi eden izmed razlogov za ustavitev programa Dora za zgodnje odkrivanje raka na dojki, je dejal vodja Dore Maksimiljan Kladivec.

Ministrstvo za zdravje je poudarilo, da ni pomembno, ali so izvajalci javni ali zasebni, ampak mora biti merilo za njihovo izbiro le njihova strokovnost. Zdravnike bi tako lahko plačevali tudi iz sredstev za dodatne programe pri javni zdravstveni blagajni, je napovedala Mojca Gruntar Činč.

A. K. K.