Dorjan Marušič je že zaprisegel, posle pa bo prevzel v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Dorjan Marušič je že zaprisegel, posle pa bo prevzel v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Kot enega izmed dosežkov je Miklavčič izpostavil to, da je vlada lani sanirala slovenske bolnišnice, da nobena ni pretirano v rdečih številkah. Foto: DZ
Dorjan Marušič postal nov minister za zdravje

Marušič je po imenovanju dejal, da je breme, ki so mu ga poslanci naložili, veliko, in izrazil upanje, da se jim ne bo izneveril. Naloge bo Marušič od nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča prevzel v četrtek. V pogovoru za TV Dnevnik je državljanom ob dnevu varovanja zdravja zaželel čim več zdravja in čim bolj pozitiven odnos do zdravja. Glede aktualne problematike - dolga zdravstvene zavarovalnice - je dejal, da krpanje luknje na račun zdravstvenih pravic ne pride v poštev, temveč bo potrebna interventna sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti.

V razpravi so poslanci sicer pozitivno ocenili predstavitev Marušiča, izpostavili so predvsem njegovo oceno o nujnosti prevetritve košarice zdravstvenih pravic, o strogi ločitvi med delom zdravnikov v javnem sektorju in pri zasebnikih ter o ukrepih za zagotovitev finančne vzdržnosti zdravstvenega sistema.

Miklavčič funkcijo zapustil zaradi zdravja
Poslanci so se ob začetku razprave seznanili z odstopom ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ki je med drugim dejal, da se je za odstop odločil zaradi prevelikih zdravstvenih obremenitev. Za posebej pomembno v svojem mandatu je označil zdravstveno reformo, sicer pa je bilo ključno vodilo pri njegovem delu "napraviti takšno zdravstveno reformo, ki bo omogočila dolgoročno finančno stabilost zdravstvenega sistema in tak zdravstveni sistem, ki bo bolje dostopen zavarovancem".

Miklavčič od četrtka upokojenec
Kot enega izmed dosežkov je izpostavil, da je vlada lani sanirala slovenske bolnišnice, da nobena ni pretirano v rdečih številkah, ob tem pa je izrazil upanje, da je vse, kar je v njegovem znanju, storil tako, da je zdravstveni sistem deloval v zadovoljstvo državljanov. Miklavčiču se je premier Borut Pahor zahvalil za opravljeno delo. Dejal je, da Miklavčič odhaja vidno utrujen, saj je delal predano, kar je terjalo tudi kvantitativno veliko dela, zelo veliko in nemara celo preveč.

Miklavčič je še dejal , da v prihodnje z ministrstvom ne bo več sodeloval in da bo od četrtka naprej upokojenec. Svojim naslednikom je svetoval "naj več delajo, naj bodo kreativni, da bo zavarovanec v Sloveniji bolj zadovoljen". Na vprašanje, ali je vesel, da odhaja v času, ko v koaliciji prihaja do zapletov z LDS-om, je Miklavčič odgovoril, da ni vesel in da bi bil raje zdrav in bi delal.

Pahor: Marušič sprejel zahtevno nalogo
Poslanci in poslanke bodo na izredni seji DZ-ja odločali tudi o novem kandidatu za ministra za zdravje Dorjana Marušiča. Njegovo kandidaturo je v torek potrdil odbor za zdravje, kot kaže, pa Marušič s podporo v parlamentu ne bo imel težav, saj ima večinsko podporo tako v koaliciji kot v opoziciji.

Pahor je dejal, da je Marušič sprejel zahtevno nalogo, a ima izkušnje in strokovne reference, tako da bo vajeti ministrstva lahko prevzel takoj in nadaljeval proces sprejemanja obeh pomembnih zdravstvenih zakonov. Premier je dejal, da je bil Marušič že v začetku mandata eden izmed mogočih kandidatov za ministra za zdravje, a je mesto zavrnil, ker je imel drugačne poglede na to, kakšna bo zdravstvena reforma. Vendar so njuni pogledi na to, kakšna naj bi bila reforma, zdaj nekoliko bližje kot pred enim letom. Dodal je, da so potrebe po spremembah v zdravstvenem sistemu velike in zahtevajo poseg v racionalizacijo stroškov in upravljanje sistema.

Dorjan Marušič postal nov minister za zdravje