Obeta se denarna pomoč vsem, ki prejemajo manj kot 315 evrov na mesec. Foto: EPA
Obeta se denarna pomoč vsem, ki prejemajo manj kot 315 evrov na mesec. Foto: EPA

Z zakonom, ki ga pripravljajo na direktoratu za socialne zadeve na ministrstvu, naj bi pomagali prejemnikom denarne socialne pomoči, denarnega nadomestila in nizkih pokojnin. Upravičenci do pomoči naj bi prejeli enkratno pomoč 150 evrov, pogoj pa naj bi bil predvidoma ta, da so njihovi prejemki nižji od zneska 70 odstotkov minimalne plače (torej zneska, nižjega od 315 evrov), je pojasnila Branka Knafelc iz službe za stike z javnostjo na ministrstvu za delo.

Predlog zakona naj bi bil pripravljen do konca junija
Kot je dodala, naj bi vlada zakonski predlog pripravila do konca junija, tako da bi ga lahko DZ obravnaval jeseni, do izplačila pomoči pa naj bi prišlo še letos. Zakon se pripravlja v okviru tretjega svežnja protikriznih ukrepov, katerega vsebina je bila socialnim partnerjem, združenim v Ekonomsko-socialnem svetu, že predstavljena.

Spomnimo, da je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik na seji DZ-ja 22. aprila, na kateri so obravnavali predlog zakona o enkratnem pokojninskem dodatku, dejal, da mora socialna država zagotavljati socialno varnost vsem tistim, ki se (v času krize še resneje)spopadajo s slabim dohodkovnim in materialnim položajem.

Svetlik: V slabem materialnem položaju niso le upokojenci
Med takšnimi posamezniki pa Svetlik ne vidi le upokojencev z nizkimi pokojninami, temveč tudi prejemnike denarne socialne pomoči, brezposlene z najnižjimi nadomestili ali brez nadomestil in invalide iz najnižjih dohodkovnih skupin.

M. N.