Upokojenci za opravljeno delo pričakujejo pokojnine, ki bi jim omogočale dostojno preživetje. Foto: EPA
Upokojenci za opravljeno delo pričakujejo pokojnine, ki bi jim omogočale dostojno preživetje. Foto: EPA
Karl Erjavec
Zdajšnje okoliščine ne omogočajo izplačila prvega dela draginjskega dodatka. Foto: MMC RTV SLO
Socialna stiska je upokojence po svetu že pognala na ulice (na sliki nezadovoljni grški upokojenec). Foto: EPA

V eni od televizijskih oddaj sem dejal: 'Če imajo nekateri lahko 300 ali 400 milijonov evrov premoženja, ki je bilo ustvarjeno na podlagi dela teh generacij, bi bilo prav, da bi imeli upokojenci 1.000 evrov pokojnine.' Bi bilo bolj pravično.

Karl Erjavec o svojih predvolilnih navedbah
Struktura novembrskih pokojnin po višini. Foto: Zpiz

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da ob sedanjem stanju javnih financ ni pravi trenutek za draginjski dodatek. Koalicijski sporazum ga sicer predvideva kot pomoč prejemnikom nizkih pokojnin, toda izplača se le, če javnofinančno stanje to dopušča, je opozoril.

V stranki po Erjavčevih besedah menijo, da "zdajšnji trenutek ni pravi za draginjski dodatek", vendar pa bo "izplačan ob prvi priložnosti, ko bo javnofinančno stanje to dopuščalo". "Zdaj je določen primanjkljaj v proračunu, v zdravstveni in pokojninski blagajni," je dejal.

Za dodatek (trenutno) ni pogojev
Spomnil je, da so koalicijske stranke v koalicijskem sporazumu sicer navedle, da bodo predvidele poseben dodatek k nižjim pokojninam, ki naj bi bil izplačan v dveh obrokih, predvidoma januarja in septembra. Vendar pa je kot pogoj za to navedena javnofinančna vzdržnost, je poudaril Erjavec.

V letu 2008 nameravamo koalicijski partnerji, ob upoštevanju socialne in javnofinančne vzdržnosti, predlagati sprejetje posebnega zakona, v katerem bomo predvideli poseben dodatek k nižjim pokojninam. Dodatek se bo izplačal v dveh obrokih, in sicer predvidoma januarja in septembra. Za prejemnike najnižjih pokojnin bo izplačan dodatek v skupni višini 300 evrov in temu bo prilagojen izračun, ki bo skupno maso izplačanega dodatka v letu 2009 limitiral na največ 60 milijonov evrov.
Predmetni izvleček iz koalicijskega sporazuma (str. 32).

Dodaja, da o draginjskem dodatku ni govoril v predvolilni kampanji, temveč so se o njem začeli pogovarjati med koalicijskimi pogajanji. Opozoril pa je tudi na to, da ni obljubljal pokojnin v višini 1.000 evrov, temveč je javno izrazil mnenje, da bi glede na premoženje tajkunov tudi upokojenci lahko imeli 1.000 evrov pokojnine. "Tajkuni so privatizirali vsa družbena podjetja, ki so jih te generacije ustvarjale. Nekateri imajo kar precej milijonov evrov, in če bi jih porazdelili med te, ki so to premoženje res ustvarjali, bi verjetno imeli bistveno višjo pokojnino, kot jo imajo danes."


Draginjski dodatek ni edini ukrep
Spomnil je, da koalicijski sporazum predvideva tudi modernizacijo pokojninskega sistema. Toda opozarja na zavezo iz tega sporazuma, da spremembe ne smejo poslabšati položaja upokojencev. Sporazum sicer predvideva, da pripravijo spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki bi začele veljati s 1. januarjem 2010. "Toda zdaj je predvideni začetek 1. januar 2011, saj je to zahteven projekt," je dejal Erjavec.

Po mnenju stranke bi morale spremembe zakona spodbujati k ostajanju v delovnem razmerju tiste, ki to želijo. Menijo pa tudi, da bi morali "očistiti" pokojninsko blagajno socialnih transferjev. "Pokojninsko blagajno bi bilo treba očistiti, saj v njej niso le vplačani prispevki, temveč tudi socialni transferji," je pojasnil Erjavec.

V stranki pa se ne strinjajo s tem, da bi se v okviru modernizacije sistema spremenila formula usklajevanja pokojnin. "Nekateri bi želeli modernizacijo izkoristiti za to, da bi se formula spremenila in bi s tem poslabšali položaj upokojencev," je opozoril Erjavec.

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je novembra 2008 do 500 evrov pokojnine prejemalo 93.088 zavarovancev Zpiza oz. 17,5 odstotka slovenskih upokojencev
(več o strukturi slovenskih pokojnin v spodnji sliki; klikni za povečavo)

L. D.

V eni od televizijskih oddaj sem dejal: 'Če imajo nekateri lahko 300 ali 400 milijonov evrov premoženja, ki je bilo ustvarjeno na podlagi dela teh generacij, bi bilo prav, da bi imeli upokojenci 1.000 evrov pokojnine.' Bi bilo bolj pravično.

Karl Erjavec o svojih predvolilnih navedbah