V času, ko je že tako težko najti zaposlitev, bodo po novem do nje še težje prišli dijaki in študenti. Foto: MMC RTV SLO
V času, ko je že tako težko najti zaposlitev, bodo po novem do nje še težje prišli dijaki in študenti. Foto: MMC RTV SLO

Poletje je za mlade idealna priložnost, da jim v žep kane kakšen evro. Če počitniškega dela ne uspejo dobiti s pomočjo poznanstev, se jih večina obrne na študentske servise. Poleti z iskanjem dela ni težav, saj je veliko izbire v turizmu, gostinstvu, na plažah, bazenih, hotelskih kuhinjah, pri promociji izdelkov, animaciji. Podjetja tako polnijo tudi manko zaradi dopustov.

Poleti do priložnostnih del torej ni težko priti, povsem drugače pa bo jeseni. Takrat bodo vladni ukrepi na področju študentskega dela zvišali dajatve in študentski servisi pričakujejo strm upad najemanja študentov, je za TV Slovenija poročala Ana Grošelj.

Manj sredstev študentskih servisov
Obdavčitve ne bodo prizadele le iskalcev študentskega dela, ampak tudi servise. "Glede na to, da nam z letom 2013 zmanjšujejo tudi priznane stroške, se bo zagotovo poznalo tudi v kvaliteti storitev, ki jo zdaj nudimo. Razmišljamo celo o nekaterih scenarijih, da bi manjše poslovalnice zapirali," pravi Marko Mikulin, član uprave Agencije M Servis.

Na Študentski organizaciji Slovenije pa se bojijo, da bo visoka obdavčitev delodajalce sčasoma privedla tudi do nižanja študentskih plač. Ti bodo tako morali za isti denar delati več.

Delodajalec bo plačal 10 odstotkov več
Za delodajalca bo namreč delo študenta dražje za več kot deset odstotkov, koncesijska dajatev, ki se obračuna od plačila na napotnico je namreč od junija zvišana z 12 na 23 odstotkov. K temu je dodana še dodatna koncesijska dajatev, ki je namenjena predvsem izgradnji študentskih domov, znaša pa dva odstotka.