Bojan Pograjc je zasedel doslej najvišji slovenski položaj v Natu. Foto: BoBo
Bojan Pograjc je zasedel doslej najvišji slovenski položaj v Natu. Foto: BoBo

Položaj je najvišji, kar jih je Slovenija kdaj koli zasedala v zvezi Nato. Za mesto namestnika poveljnika Kforja sta se potegovali tudi Avstrija in Italija, ki pa sta od kandidature odstopili.

Sile Kforja trenutno štejejo okoli 5.800 pripadnikov, poveljuje pa jim Nemec Erhard Drews. Slovenija ima na Kosovu okoli 300 vojakov. S Pograjcem bo imela na Kosovu dva visoka predstavnika, saj je posebni predstavnik in vodja urada EU-ja na Kosovu nekdanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

Hojs je danes na prvem obisku pri slovenskih vojakih na misijah v tujini, in sicer v BiH-u, spremljajo pa ga načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, predsednik odbora DZ-ja za obrambo Franc Jurša (DeSUS) ter člana odbora Matej Tonin (NSi) in Saša Kos (Pozitivna Slovenija). Jurša je povedal, da so s stanjem in razpoloženjem slovenskih vojakov v BiH-u zelo zadovoljni.

Po BiH-u bodo danes obiskali tudi Kosovo. BiH je tudi na poti k temu, da dobi vabilo zveze Nato za članstvo, a Hojs ne verjame, da se bo to zgodilo že maja na vrhu zavezništva v Chicagu. Hkrati pa tudi te možnosti ne izključuje popolnoma.