Foto:
Foto:

Tako je po razpravi na zasedanju zunanjih ministrov EU-ja in desetih držav pristopnic v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Proga je del projekta jadransko-jonske avtoceste, hkrati pa ostaja tudi sestavni del petega koridorja, je še povedal Rupel.

Minister za evropske zadeve Janez Potočnik pa je opozoril, da drugi tir na listo ne bo uvrščen z eksplicitno omembo pri petem koridorju, saj takšnega poseganja v hitri seznam ni pričakovati. Bo pa drugi tir zajet s projektom štirih evropskih morskih avtocest, ki so že del seznama, je pojasnil. Danes je bilo z razpravo to potrjeno, je dejal Potočnik, se pa lahko vprašanje znova odpre na vrhu v Bruslju 12. in 13. decembra, ko naj bi voditelji hitremu seznamu tudi prižgali zeleno luč.

Ministri naj bi pozdravili hitri seznam
Hitri seznam je del širše evropske pobude za zagon gospodarske rasti, ki bo prav tako potrjena na vrhu, zunanji ministri EU-ja in pristopnic pa so o njem oziroma o celotni pobudi razpravljali prav v okviru priprav na vrh. Kot izhaja iz osnutka sklepov za vrh, ki so bili podlaga za ministrsko razpravo, bodo voditelji EU-ja in pristopnic konec tedna hitri seznam oziroma listo projektov za takojšnje uresničevanje, pripravljeno na podlagi strogih kriterijev, pozdravili.