Aleksander Meze, desna roka Ivana Zidarja, pri katerem je bila opravljena hišna preiskava. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Meze, desna roka Ivana Zidarja, pri katerem je bila opravljena hišna preiskava. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Penko
Zidarjevega odvetnika (takrat še tožilca) so skupaj z Zidarjem aretirali junija letos. Penko je poiciji med drugim očital nepotrebno grobo ravnanje. Foto: MMC RTV SLO
100 kriminalistov, 20 hišnih preiskav

Policijske aktivnosti na področju preiskovanja gospodarskega kriminala je potrdil tudi tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. "V predkazenskem postopku, ki ga usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu, 109 policistov in kriminalistov v gospodarskih družbah in na naslovih odgovornih oseb opravlja 20 hišnih preiskav na območju Ljubljane, Kopra in Kranja," so med drugim povedali na policiji.

Kriminalistično preiskavo, ki je po besedah policije potekala več mesecev, vodi Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave v sodelovanju s policijskimi upravami, več podatkov pa zaradi interesa nadaljnjih postopkov v kriminalistični preiskavi niso posredovali.

Neuradno naj kriminalisti ne bi pridržali nikogar, preiskava pa naj bi se nanašala na sum kaznivih dejanj pranja denarja, utaje davkov in uničenja poslovnih listin. V dejanje, v katerem naj bi oprali osem milijonov evrov, naj bi bilo vpletenih 20 podjetij iz različnih držav.

Kdo je Aleksander Meze?
Aleksander Meze, desna roka Ivana Zidarja, pri katerem je bila opravljena hišna preiskava, je končal študij na Visoki šoli za upravljanje in poslovanje v Novem mestu. Leta 1980 je postal vodja sektorja splošnih poslov in dve leti vodil skupne službe na projektu P202D v Iraku. Po vrnitvi v Slovenijo je bil pomočnik vodje kadrovsko-izobraževalnega sektorja in nato vodja kadrovske splošne službe SCT d. d. Leta 1997 je bil imenovan za izvršnega direktorja kadrovsko splošnega sektorja, hkrati pa je do leta 2001 opravljal še funkcijo vodje kabineta predsednika uprave. Leta 2006 je bil na skupščini družbe imenovan za člana upravnega odbora SCT-ja ter postal namestnik predsednika uprave SCT-ja.

Penko: Pri Zidarju doma niso bili
Odvetnik Ivana Zidarja Boštjan Penko je v izjavi za javnost potrdil, da so se po njemu dostopnih informacijah dejansko izvajale policijske aktivnosti v zvezi z nekaterimi posamezniki in s hčerinsko družbo SCT Stanovanjski inženiring d. o. o, vendar pa "z gotovostjo lahko zatrdim, da je gospod Ivan Zidar današnji delovni dan preživel na svojem delovnem mestu in da se na sedežu družbe SCT d. d. Ljubljana kot tudi pri njem doma niso izvajala nobena policijskopreiskovalna opravila".

Državno tožilstvo informacij ne daje
"Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu v predkazenskem postopku vsebinskih informacij javnosti ne posreduje," so o preiskavah, ki naj bi neuradno zajemale največje slovensko gradbeno podjetje SCT, sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

Gradbena podjetja pod drobnogledom policije
Kriminalisti so podobno akcijo izvedli že februarja (mediji so jo poimenovali Čista lopata), ko so opravili hišne preiskave na sedežih nekaterih gospodarskih družb in naslovih odgovornih oseb. Takrat so prostost odvzeli osmim ljudem, med njimi so bili Ivan Zidar (SCT), Hilda Tovšak (Vegrad) in Dušan Črnigoj (Primorje). Pridržani so bili zaradi suma storitve kaznivega dejanja prejemanja in dajanja daril. Po zaslišanju pred preiskovalnih sodnikom so jih izpustili na prostost.

Junija so aretirali tudi Penka
Zidarja so aretirali še enkrat, junija, skupaj z njegovim zdajšnjim odvetnikom Boštjanom Penkom, ki je bil takrat še član skupine državnih tožilcev. Penko je aretacijo označil za nezakonito in dejal, da so ga po 15 urah pridržanja izpustili, ne da bi ga zaslišali ali prepeljali pred preiskovalnega sodnika.

A. K. K.

100 kriminalistov, 20 hišnih preiskav