Direktorja SCT-ja Ivana Zidarja so skupaj z drugimi priprtimi sinoči izpustili na prostost. Foto: MMC RTV SLO
Direktorja SCT-ja Ivana Zidarja so skupaj z drugimi priprtimi sinoči izpustili na prostost. Foto: MMC RTV SLO
Kontrolni stolp
Hilda Tovšak
Trojka pripornikov na prostosti
Razsežnosti gradbeniške afere vse večje

Na Generalni policijski upravi so povedali, je šest ljudi osumljenih dajanja daril, dva pa nezakonitega sprejemanja daril.

V odmevni akciji proti domnevnemu gospodarskemu kriminalu so v torek zaradi možnosti vplivanja na priče zahtevali pridržanje sedmih ljudi, med njimi direktorjev dveh velikih gradbenih podjetij, Ivana Zidarja in Hildo Tovšak, preiskovalna sodnica pa je odredila pripor le za Tomaža Žiberta, člana razpisne komisije v javnem podjetju Kontrola zračnega prometa. Osumljenci niso podali vsebinskega zagovora.

Za Dušana Črnigoja, ki so ga izpustili na podlagi svetniške imunitete, je tožilstvo na DS vložilo zahtevo, naj mu imuniteto odvzame.

Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je poudaril, da se policija na tej točki ne bo ustavila. Medtem ko so pri primeru že zdaj sodelovali z uradom za preprečevanje pranja denarja in davčno upravo, zdaj pričakujejo tudi vključevanje strokovnjakov s področja trga vrednostnih papirjev, drugih nadzornih institucij in sodelovanje s tujimi varnostnimi organi.

Žibert igral za vse strani?
Tomaž Žibert, ki ga edinega sinoči niso izpustili na prostost, naj bi bil ključna oseba v gradnji kontrolnega stolpa na letališču.

Gre za zdaj že razveljavljeni javni razpis, na katerega so se prijavila podjetja sinoči izpuščenih direktorjev, ki jim je Tomaž Žibert kot član razpisne komisije obljubil posel.

Razpisno dokumentacijo nadomestil s popravljeno
Tako naj bi Žibert po poročanju Dela in Dnevnika najmanj dvema ponudnikoma omogočil zamenjavo razpisne dokumentacije s popravljeno. Vsakemu od ponudnikov naj bi ob tem zagotovil, da bo komisija njegovo ponudbo Kontroli zračnega prometa priporočila kot najugodnejšo.

V zameno naj bi izbrano podjetje ( SCT ali Primorje) zamenjalo podizvajalca za elektroinstalacije, za to delo pa naj bi najelo njegovega svaka, samostojnega podjetnika Janeza Bidovca. Mediji poročajo, da je bil podizvajalec resnično zamenjan, sprememba v dokumentaciji pa narejena po preteku roka za oddajo ponudb.

Kuverta z denarjem za zamenjavo dokumentacije
Tomaž Žibert naj bi se dogovarjal tudi z Vegradom. Posel naj bi namreč v zameno za plačilo obljubil tudi temu podjetju. Pri poslu naj bi mu kot posrednik pomagal v sredo aretirani Borut Farčnik, lastnik podjetja SI.Sport in nekdaj vodja logistike na ministrstvu za obrambo. Mediji poročajo, da je policija ugotovila, da so se v Kranju sestali Farčnik, Tovšakova, Kroflič in Gabrič. Kroflič naj bi Žibertovemu posredniku izročil kuverto z neugotovljeno vsoto denarja, Gabrič pa novo ponudbo.

Direktorico Vegrada, Hildo Tovšak, naj bi bremenila tudi izjava, ki so jo med prisluškovanjem domnevno ujeli kriminalisti. Nekomu naj bi namreč dejala, da je stolp njihov in da jih bo to nekaj stalo. Izjavila naj bi še: "...eliminirali smo vse, SCT, Primorje, vse."

To naj bi bil le prvi sklop sumov kaznivih dejanj , ki bremenijo osumljence in spadajo med kazniva dejanja nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Policisti naj bi med preiskavo odkrili tudi sum, da podjetje SCT za svoje posle uporablja "slamnata podjetja", katerih lastniki naj bi bili ljudje z družbenega dna (alkoholiki in zasvojenci). Po poročanju nekaterih medijev se bo preiskava torej razširila tudi na področje davčnih nezakonitosti.

Trojka pripornikov na prostosti
Razsežnosti gradbeniške afere vse večje