Tudi novinarske ekipe morajo biti kljub epidemiji prisotne na terenu. Foto: BoBo
Tudi novinarske ekipe morajo biti kljub epidemiji prisotne na terenu. Foto: BoBo

Društvo novinarjev Slovenije je obsodilo napade na ekipe Televizije Slovenija, ki so se zgodili v zadnjih dneh. Prvo je pred dnevi verbalno napadel direktor občinske uprave Mestne občine Velenje Iztok Mori. Drugi primer se je zgodil v torek, ko je za zdaj neznani storilec v Ljubljani najprej verbalno grozil, nato pa grožnjo tudi uresničil in prerezal gume na vozilu snemalne ekipe.

Tretji primer se je zgodil zjutraj, ko so verbalno napadli ekipo oddaje Dobro jutro iz Regionalnega centra Maribor med snemanjem intervjuja na ulici v Mariboru. Zadnja dva omenjena primera je Radiotelevizija Slovenija prijavila policiji. V DNS-ju so policijo pozvali, naj prijavi razišče.

"Če so napadi na katerokoli drugo poklicno skupino razumljeni kot nesprejemljivi, morajo vsaj enaki kriteriji veljati tudi za novinarje. Kot družba ne moremo pristati na razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu. Takšne razmere v demokratični družbi niso normalne in nanje ne pristajamo," je v sporočilu za javnost zapisal upravni odbor DNS-ja.

V DNS-ju so sicer pripravili navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov, in pa protokol za uredništva za podporo novinarjem, ki so tarče spletnega nadlegovanja. Ob tem so v DNS-ju novinarje znova pozvali, naj vse grožnje prijavijo policiji, delodajalce pa, naj novinarjem nudijo podporo.

Tudi politiki obsodili napade na novinarje

Napad na novinarsko ekipo Televizije Slovenija je na Twitterju ostro obsodil minister za javno upravo iz vrst SMC-ja Boštjan Koritnik. "Ustrahovanje svobodnega novinarskega dela je zavržno in nesprejemljivo. Novinarji v času epidemije covid-19 tvegajo lastno zdravje za to, da o stanju ažurno obveščajo javnost, za kar se jim iskreno zahvaljujem." V SMC-ju so dodali, da še posebno v teh trenutkih potrebujemo močne, glasne in avtonomne medije, ki z informacijami zagotavljajo obveščenost javnosti.

V SD-ju ostro obsojajo vsakršno nasilje kogar koli nad komer koli, so zapisali na Twitterju. Dodali so, da brez svobodnih in neodvisnih medijev ni demokracije. Vlado so pozvali, naj nemudoma vzpostavi pogoje za svobodno in varno delo novinarjev.

Na njihov poziv je na Twitterju odgovoril tudi premier Janez Janša, ki vse od prevzema svoje funkcije sicer redno izvaja pritiske na RTV Slovenija. "Obsojamo vsako ulično nasilje nad novinarji in komerkoli, prav tako pozivanje k tem dejanjem. Zato tudi vi obrzdajte svojega generalnega sekretarja Jauševca, ki poziva k nasilju. Vlada RS bo imela ničelno toleranco do takšnih ravnanj in pozivov, tudi če prihajajo od prvorazrednih."