Strojanovi, policija in barikade, zdaj skorajda že neločljivi. Foto: RTV SLO
Strojanovi, policija in barikade, zdaj skorajda že neločljivi. Foto: RTV SLO

Za vsako lokacijo naj dobro premislijo, preden bodo rekli ne.

Janez Podobnik
Ponovno so morali posredovati pripadniki specialne enote policije. Foto: RTV SLO
Mirko Strojan
Strojanovim je prekipelo, zato so šli v Ambrus, kjer pa jih je pričakala jezna množica. Foto: RTV SLO
Optimističen dan za družino Strojan

Po pogovoru s krajani in županom Ivančne Gorice Jernejem Lampretom je družina sklenila, da se bodo za tri tedne vrnili na Roje, do takrat pa naj bi jim vlada zagotovila nastanitev na novi lokaciji v Grosupljem, Šmarju - Sapu ali Ivančni Gorici. Če tudi v tem času država ne bo izpolnila svojih obljub, se bo družina vrnila v Ambrus.

Po odhodu družine so se razšli tudi krajani. Proti vrnitvi Strojanovih jih je protestiralo kakšnih tristo.

Predtem sta predstavnika krajanov skušala prepričati del družine na čelu z Elko Strojan, da se vrnejo na Roje. V naselju je bilo mirno, da pa ni bilo izgredov, so skrbeli pripadniki specialnih enot policije. Krajani so sicer že v soboto opozorili, da zanje sobivanje z družino Strojan ni mogoče.

Podobnik: Odločitev nerazumljiva
Za MMC je sestra Mirka Strojana popoldne povedala, da jih policija na poti z Roj ni spremljala ali ustavljala, z njimi pa naj bi bil komandir policijske postaje Grosuplje. Drugi del družine je policija v Ivančni Gorici ustavila.

Minister za okolje in prostor ter predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti Janez Podobnik je med drugim izrazil prepričanje, da je bila selitev v okviru postavljenega roka - 15. aprila - brez dogovora velika napaka. Za TV Slovenija je dodal, da je lokacija, kjer so Strojanovi pred selitvijo prebivali, vodovarstveno območje, kjer so režimi ravnanja znani. Družina, ki ji je bilo ponujenih več lokacij, se je po njegovem vedenju na Rojah dobro počutila, zato je njihova zadnja odločitev nerazumljiva, je dejal in poudaril, da so na potezi za izbiro svojega stalnega domovanja prav Strojanovi.

V pogovoru za Odmeve je Podobnik povedal, da 15. april ni bi nikoli določen kot skrajni datum za rešitev vprašanja nadomestnega stalnega bivališča za Strojanove, in poudaril, da naj bi ga poiskali do konca tekočega šolskega leta. Obenem je mnenja, da so zdravstvene, socialne in šolske razmere na Rojah ustreznejše kakor v Dečji vasi. Potrdil pa je, da je iskanje lokacij usmerjeno iz Ljubljane predvsem proti Dolenjski.

Predstavniki države so sicer Strojanovim obljubili, da jim pokažejo še eno lokacijo za trajno prebivanje, vendar se to po besedah njihovega zastopnika Aleksandra Čeferina ni zgodilo.

Neuspešen ogled nadomestnih lokacij
Popoldne so ga obvestili, da 16 članov družine zapušča Roje pri Šentvidu v Ljubljani, kjer so bili nastanjeni od decembra lani. Po Čeferinovih besedah bodo na svoji parceli pri Ambrusu prebivali v prikolicah in šotorih.

Družina Strojan naj bi si sicer ogledala še nekaj krajev, kot sta to še dopoldne potrdila njihov zagovornik Aleksander Čeferin in vladni predstavnik Stane Baluh, vendar se po Čeferinovih besedah to ni zgodilo.

Baluh ne razume odločitve
Direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh je že povedal, da ga je odločitev družine presenetila. Dejal je, da jim je bilo ponujenih veliko lokacij, a so vse zavrnili. "Ne vem, zakaj so vse zavrnili," je dejal Baluh. Dejal je, da ozadja tega scenarija ne pozna.

Mirko Strojan je že marca napovedal tožbo države zaradi kršenja njihovih pravic, če jim do 15. aprila ne bi priskrbela nove lokacije. Tožbe naj bi bile že pripravljene, Čeferin pa je povedal, da bi jih bilo v postopku pogajanja vsaj za zdaj še nesmisleno vložiti.

Vlada naj bi v zadnjih dneh našla več dobrih lokacij in po njihovih besedah naj bi bilo vse odvisno od družine Strojan. Medtem poslanec SNS-a Boštjan Zagorac v poslanskem vprašanju vlado sprašuje, kdaj bo uvidela, da Strojanovi izkoriščajo pripravljenost države, ki želi pomagati rešiti njihovo stanovanjsko vprašanje.

Za vsako lokacijo naj dobro premislijo, preden bodo rekli ne.

Janez Podobnik
Optimističen dan za družino Strojan