Rok, do katerega naj bi bilo stalno bivališče za Strojanove izbrano, je s 15. aprilom potekel. Foto: RTV SLO
Rok, do katerega naj bi bilo stalno bivališče za Strojanove izbrano, je s 15. aprilom potekel. Foto: RTV SLO
Kam bo pot na koncu vodila romsko družino? Foto: RTV SLO

Predtem bo o vprašanju iskanja lokacije za stalno namestitev romske družine v ponedeljek zjutraj govoril s pristojnimi predstavniki države. Izrazil je željo po nezaostrovanju razmer. Dejal je, da so bile Strojanovim ponujene tri lokacije, ki pa zaradi različnih razlogov niso bile izbrane. Vse pa so bile v isti občini.

Ambrušani in Zagradčani so v sporočilu za javnost poudarili, da se zaradi morebitne vrnitve Strojanovih počutijo ogrožene in napovedujejo državljansko nepokorščino.

Mirko Strojan je sicer v začetku marca napovedal, da bo družina, če jim vlada do 15. aprila ne priskrbi ustreznega stalnega prebivališča, prek odvetniške družbe Čeferin vložila tožbe zoper državo zaradi kršenja njihovih pravic.

Tožbe so že pripravljene
V tem primeru je Strojan napovedal tudi vrnitev družine v Ambrus. Tožbe so pripravljene, vendar jih po Čeferinovih besedah ne bodo vložili, dokler vsa pogajanja ne padejo v vodo.

Predstavniki vlade so se o predlaganih lokacijah predhodno pogovorili s člani krajevnih skupnosti, da bi preprečili konflikte ob morebitni naselitvi Strojanovih. Večina predlaganih krajev je v državni ali občinski lasti.

Na ministrstvu za okolje in prostor zatrjujejo, da 15. april ni bil nikoli omenjen kot datum, do katerega bi morala vlada Strojanovim ponuditi novo lokacijo in da je to na pogajanjih omenil le eden izmed članov družine.