Sodnica se je odločila, da je rubež hiše edina možnost izterjave dolga. Foto: BoBo
Sodnica se je odločila, da je rubež hiše edina možnost izterjave dolga. Foto: BoBo

Nesrečni, zdaj že nekdanji lastnik hiše Zoran Vaskrsić pravi, da je sodišče imelo na voljo vse druge možnosti, a je najprej uporabilo izvršbo nepremičnin, je za Slovensko kroniko poročal Marko Planinc.

Tudi odvetnica Vaskrsićevih Neža Dular poudarja, da je izvršitelj vstopil v hišo, "ocenil, da ni rubljivih predmetov, kljub temu da so se tam evidentno nahajali gospodinjski aparati, televizija". Sodišče je zato razpisalo prvo dražbo hiše, vendar neuspešno.

Potem pa je dobilo pravočasni predlog upnika, da bi dolžniku rubili plačo, a kljub temu sodišče ni preklicalo javne dražbe. Hišo, ki je bila pod hipoteko in jo je Zoran redno odplačeval, je sodnica prodala 18. novembra lani. Hišo so izvedenci ocenili na 140.000 evrov, sodnica pa jo je prodala za polovico manj, za 70.000 evrov.

Brez hiše in z rubežem plače
Da pa bi bila mera polna, je sodnica Vaskrsićevemu delodajalcu poslala zahtevo, da mu za isti dolg od plače odtrgajo 124 evrov. Na sodišču pred kamero niso želeli odgovarjati. Trdijo le, da so postopek izpeljali v skladu z zakonodajo.
Dularjeva pa meni, da je bil postopek voden tako, da pomeni "kršitev ustavnih pravic, ki jih mora sodišče tudi upoštevati". Žal pa ustavna pritožba ne zadrži izvršbe, tako da družini grozi deložacija, dodaja. "Hišo moramo zapustiti 16. 3. letos, ampak ne vemo, kam," so obupani.

Če bi bili nesramni, bi Vaskrsićevim predlagali, naj se vselijo kar v pisarno sodnice, ki jih je zaradi 124 evrov spravila ob hišo. Kajti nemogoče je verjeti, da sodišče v Sloveniji ni sposobno nekaj evrov izterjati drugače kot s prodajo hiše, še poroča novinarski kolega Planinc.