V NSi-ju opozarjajo, da je družina v Sloveniji zelo ogrožena. Foto: EPA
V NSi-ju opozarjajo, da je družina v Sloveniji zelo ogrožena. Foto: EPA

Poslanci bodo razpravo o družinskem zakoniku začeli v torek, predsednica stranke NSi Ljudmila Novak pa jih je v pismu že pozvala, naj predlog zavrnejo. Novakova je poslance opozorila, da je čas, v katerem živimo, zaradi vsestranskih kriz izredno zahteven, izvor teh kriz pa je v krizi vrednot.

Predsednica NSI-ja sicer družinski zakonik podpira, češ da je zelo pomemben za urejanje odnosov v družini, a opozarja, da večinska javnost ni naklonjena predlogu izenačitve istospolnih partnerskih zvez z zakonsko zvezo med moškim in žensko.

"Zakonik ne brani pravic otroka"
Prav tako se ji zdi sporen del, ki predvideva, da bi istospolni pari lahko posvojili otroke. Po njenem mnenju zakonik zagotovo ne brani pravic otroka, "pač pa obravnava otroka kot predmet, ki si ga lahko nekdo izbojuje pod krinko enakih pravic".

Kot pravi, je družina v Sloveniji zelo ogrožena, zato pričakujejo zavrnitev zakonika, saj ta ne prinaša nobenega napredka pri zaščiti družine, pač pa jo ponižuje, hkrati pa razdvaja Slovence.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve s trditvijo, da je zaradi odločbe ustavnega sodišča potrebna redefinicija družine, po navedbah Novakove zavaja. Ustavno sodišče je namreč odločalo le v točki, ki se nanaša na dedovanje oziroma urejanje lastniških razmerij, kamor pa pravice do posvojitve otrok ne sodijo. V Novi Sloveniji menijo, da je odločbo ustavnega sodišča mogoče uresničiti s spremembo zakona o registraciji istospolnih skupnosti.