V Sloveniji je 212 občin. Predlog prejšnjega ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta za njihovo združevanje je propadel. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji je 212 občin. Predlog prejšnjega ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta za njihovo združevanje je propadel. Foto: MMC RTV SLO
Boris Koprivnikar
Brez prihrankov pri občinah prihajajo težave s proračunom v naslednjem letu, napoveduje minister. Foto: BoBo
Šrot
Celjski župan Bojan Šrot je že dolgo kritičen do odnosa, ki ga država izkazuje do lokalnih skupnosti. Foto: BoBo
Kako bodo varčevale občine?

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na vseslovenskem srečanju županov v Šentjurju naznanil, da država išče "kompromisno rešitev", kako izvesti reze na področju občin.

Po ministrovih besedah je osnova dogovora z občinami v tem, kako zmanjšati stroške občin s spremembami predpisov in poenostavitvijo postopkov. V ta namen je vladna stran pripravila tri vrste ukrepov, vendar Koprivnikar določena zmanjšanja stroškov pričakuje tudi na občinski strani in od drugih deležnikov.

Dejal je tudi, da so že na torkovem srečanju s predstavniki združenj občin predstavili te ukrepe, o njih se bodo pogovarjali tudi v prihodnjih tednih.

Če ne bodo zagotovili prihrankov, Koprivnik napoveduje težave s proračunom za leto 2015.

"Smo na skrajni meji mogočega"
Predsednik Združenj občin Slovenije Robert Smrdelj je v pogajanjih začutil posluh vlade za njihove težave. "Vlada razume, da smo na skrajni meji mogočega in da ne sme biti dodatnih znižanj sredstev, če že, pa morajo biti ta sorazmerna z znižanjem stroškov občinam. V nasprotnem se bodo pojavile resne finančne težave občin in za to bo nekdo moral prevzeti odgovornost," je dejal Smrdelj.

Dodal je tudi, da bo povprečnina v letu 2015 znašala 525 evrov, kar je za 11 evrov manj kot letos. To je po mnenju Smrdelja precejšen udarec za občine, ker v enaki višini ni predvidenih nobenih znižanj stroškov občin. S to povprečnino je težko zapirati proračune, je še ocenil Smrdelj.

"Če je država popustila sindikatom, bi bilo zdaj nehigienično, da bi varčevala na občinah," pa je izpostavil celjski župan Bojan Šrot.

Zapovedane naloge in denar zanje
Šentjurski župan Marko Diaci pa je ocenil, da se razkorak med zakonsko določenimi nalogami občin in njihovo financiranje iz leta v leto povečuje. Poseg v sredstva občin traja že kar nekaj let in občine so tako v zadnjih letih ob več kot milijardo evrov glede na zakon o financiranju občin.

Diaci je tudi opozoril, da bi povprečnina morala letos znašati 662 evrov, če bi obveljal vladni predlog o 494 evrov povprečnine, bi to za šentjursko občino pomenilo 1,1 milijona evrov manj v proračunu.

"Zmanjševanje sredstev se vsekakor pozna na izvajanju nalog lokalnih skupnosti, zato je treba občinam zmanjšati stroške ali pa uskladiti financiranje z obveznimi nalogami. Všeč ali ne, standarde in normative bo treba prilagoditi dejanskemu stanju," je še dejal Diaci.

Na torkovem srečanju so predstavniki združenj občin in vlade sklenili, da bodo pogovore še nadaljevali, vlada pa za zdaj še ne bo predlagala znižanja sredstev za občine iz državnega proračuna. To bo znova aktualno ob rebalansu državnega proračuna. Do takrat bodo poskušali poiskati tudi ukrepe za znižanje stroškov občinam.
Kako bodo varčevale občine?