Sogovorniki so se strinjali, da mora država zagotoviti medijsko neodvisnost. Foto: MMC RTV SLO
Sogovorniki so se strinjali, da mora država zagotoviti medijsko neodvisnost. Foto: MMC RTV SLO
Debata o neodvisnosti medijev

Kot je v uvodnem govoru poudaril predsednik države Danilo Türk, je lahko edini odgovor na to vprašanje etično novinarstvo.

Splichal: Novinarstvo se proletarizira
Slavko Splichal
, predavatelj na Fakulteti za družbene vede, je na to odvrnil, da je pri tem težava, da imajo svojevrstno "etiko" tudi politiki in podjetniki, pri čemer lastniki medijev nimajo nikakršnega odnosa do "novinarskega orodja" in se novinarstvo vse bolj proletarizira.

Matjaž Gantar, KD Group, je kot predstavnik kapitala dejal, da so za pomanjkanje neodvisnosti krivi tudi novinarji sami. "Če so si delnice prodali in kupili avtomobile, ne vem, kaj javkajo," je dejal o novinarjih. Pri nas bi lahko imeli bolj neodvisno novinarstvo, je poudaril.

Lesničar Pučko: Odgovorni so lastniki
Novinarka Dnevnika Tanja Lesničar Pučko je na to odvrnila, da so lastniki medijev tisti, ki bi morali vedeti, kako pomembno ustanovo imajo v rokah, zaradi česar prelaganje bremena na novinarje po njenem ni pravično. Dodala je, da ponižanje novinarstva pomeni tudi uvajanje enotirne uprave na Večeru.

Država kot porok neodvisnosti
Prav tako se je novinarka strinjala s trditvijo, da morajo novinarji skrbno braniti in razvijati novinarsko etiko, saj bodo po njenih besedah le tako imeli v javnosti zaveznika.

Razpravljavci so se na koncu strinjali, da je tista, ki mora medijem omogočiti, da bodo lahko delovali neodvisno, država.

Debata o neodvisnosti medijev