Vlada bi lahko začela varčevati na vrhu. Foto: BoBo
Vlada bi lahko začela varčevati na vrhu. Foto: BoBo
Plače direktorjev v javnem sektorju


Država ima v 100-odstotni lasti kar 25 slovenskih podjetij in vsa ta podjetja zaposlujejo dobro plačane uradnike, je za TV Dnevnik poročal Rajko Gerič.

Novinarja je v času vsesplošnega govorjenja o varčevanju zanimalo, kakšne plače dobivajo direktorji teh podjetij. Izkazalo se je, da vsi, ki so poslali podatke, prejemajo plačo predsednika vlade, vlada pa je edina skupščina teh podjetij. Še zanimivejše pa je, da nekaj izmed teh podjetij podatkov sploh noče razkriti.
Od 12.000 evrov navzdol
Država aktivno upravlja svoje premoženje prek Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Podjetja v državni lasti večino posla opravijo prek države, vodilni pa so zelo dobro plačani. Na poizvedovanje o plačah je odgovorila polovica državnih podjetij.
Na vrhu je direktor Kapitalske družbe z dobrimi 12.000 evri plače, sledi mu direktor Holdinga Slovenske elektrarne z 11 tisočaki, pa Slovenske odškodninske družbe z 11.300 evri plače in tako naprej. Vsa ta podjetja so sicer popolnoma odvisna od usmeritev vlade. Primerjava s plačo predsednika vlade kaže, da premier ne doseže plače niti enega direktorja, ki mu je podrejen.
Bo Žerjav napravil red?
Z AUKN-ja so sporočili, da pogodb o plačah nimajo, ministrstvo za gospodarstvo pa te pogodbe ocenjuje in potrjuje. A nekatera podjetja so tudi gladko zavrnila prošnjo po posredovanju podatkov. Tako še vedno ostaja skrivnost, kakšno plačo prejema direktor Uradnega lista. Na AUKN-ju dodajajo, da so zapisali v kodeks, da morajo biti plače javne.

Podatkov niso posredovali niti iz družbe DRI, ki jo vodi Rajko Siročič. Vse tri pozive so zavrnili. Ob tem je zanimivo, da DRI sploh nima nadzornega sveta in to vlogo opravlja kar AUKN, ki je ob zadnjem pregledu naletel na kar nekaj nepravilnosti, ki jih je posredoval tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in pristojnim organom.

Nadzor nad podjetji, ki so v državni lasti, naj bi vlada še zaostrila, predvsem pa bo morala razmisliti, ali ni tudi v teh podjetjih kar nekaj možnosti za varčevanje.

Plače direktorjev v javnem sektorju